Yükselen Dolar Kuru Kentsel Dönüşümü De Vurdu! İstanbul'da Süreç Etkilenecek Mi?

Döviz kurunda yaşanan yükseliş inşaat malzemeleri fiyatlarında da yüksek artışlar yaşanmasına neden oluyor. Peki, kentsel dönüşüm bu süreçten nasıl etkilenecek?

Döviz kurlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken dolar kurunun 10 TL sınırını aşması büyük yankı uyandırdı. Ne yazık ki döviz kurlarında yaşanan yükselişin en çok etkilediği sektörlerin başında da inşaat sektörü yer alıyor.

İnşaat sektöründe dolar kurunda yaşanan yükselişe paralel olarak demir ve çimento fiyatlarında da sert yükseliş yaşanırken süreçte kentsel dönüşümde inşaat maliyetlerindeki artıştan olumsuz etkilendi. Müteahhitler fiyatlarda yaşanan belirsizlik ve hızlı artış nedeni ile yeni sözleşme imzalamaktan çekinirken devam eden projelerde de fiyat farkı gündeme geldi.

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM SEKTEYE UĞRAR MI?

Döviz kurlarında yaşanan yükselişi ve bu yükselişe bağlı olarak ortaya çıkan inşaat maliyetlerindeki artışı eleştiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile eleştirilerde bulundu.

Yükselen döviz kurları deprem riski altında bulunan yapıların yenilenmesini olumsuz etkiliyor eleştirisinde bulunan Kurt "Piyasalara yön veren para otoritesinin son aylardaki kararları, dövizi dolayısı ile döviz bazlı tüm inşaat girdi maliyetlerini yükselterek, sektörün ve vatandaşımızın mali yükünü arttırmakta, ekonomik ortamın daha fazla bozulmasına yol açmaktadır" dedi.

İBB Şehircilik Grubu olarak yaşanan olumsuz süreçlere rağmen şehrin yapı stokunu yenilemekten vazgeçmeyeceklerini belirterek 90 günlük yenileme teklif sürecini 45 güne indirdiklerini dile getiren Ali Kurt döviz kurlarında yaşanan yükseliş nedeniyle bir kere daha güncellemeye gitmek zorunda kaldıklarını belirterek süreyi 30 güne çektiklerini söyledi. İnşaat maliyetlerinin yüzde 80'inin dövize endeksli olduğunu belirterek sektörün zorlandığını belirten Kurt hükümeti eleştirdi.

Emlak Haberleri Haberleri