5375 Gün Prim Şartıyla 50 Yaşında Emeklilik! SGK Uzmanı O Soruyu Yanıtladı

Farklı tarihlerde işe giren vatandaşların emeklilik yaş hesapları kendilerine göre hesaplanıyor. SGK Uzmanı kendisine sorulan bir soruya 50 yaşında emeklilik hakkıyla yanıt verdi.

SGK mevzuatında yer alan düzenleme kapsamında kadın ve erkek çalışanların hangi emeklilik şartlarına tabi olacakları ilk işe giriş tarihlerine göre belirlenecek. Bu durumda ise 3 farklı dönem bulunmakta. En avantajlı olup en erken emeklilik hakkı ise işe giriş tarihi eski olanlar.

1999 Eylül öncesi işe girenler en avantajlı, en erken yaşta emeklilik hakkı edenler.

1999-2008 arası işe girenlere daha az prim gün şartıyla emeklilik sağlanır.

2008 sonrası ilk sigortasını yatıranlar ise 7200 gün şartıyla emekli olabilecekler.

5375R GÜN ŞARTIYLA 50 YAŞINDA EMEKLİLİK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, Posta'da yer alan köşesinde emeklilik sorularına yanıt veriyor. Son yazılarında birinde bir erkek çalışanın durumunu değerlendiren SGK Uzmanı çalışanın 50 yaşında emekli olabileceğini söyledi.

Çalışan tarafından kendisine aktarılan bilgilerde "50 yaşındayım. Sigorta giriş tarihim 1 Nisan 1988. 7000 gün prim ödemem var. Prim sayısı yüksek olanın emekli maaşının düşük olacağı yönünde bilgiler duyuyorum. Bu doğru mu?" ifadelerini kullandı.

SGK Uzmanı Sarısu bu soruya verdiği yanıtında, vatandaşın emekli olmak için 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5375 gün prim ödemesiyle emekli olabileceğini söyledi. Çalışanın tabi olduğu yaş şartının ise 50 olduğu açıklandı.

Emekli maaşlarının düşme sorusuna ise SGK Uzmanı "Fazla prim ödeme; asgari ücret üstünden prim yatıran ve prim ödemelerinin çoğunluğu 1 Ekim 2008’den sonra olanların aylıklarında az da olsa düşmeye yol açıyor. Primi yüksek kazanç üstünden ödeyenlerde fazla prim, emekli aylığını artırır." açıklamasında bulundu.

Finans Haberleri