Anneler Bu Paralar Size Ödeniyor! 10 Bin 961 TL'yi Hesabınızda Görebilirsiniz

Devlet tarafından sağlanan destekler kapsamında 10 bin 900 TL ödeme almak mümkün. Peki devletten anneler bu paraları nasıl alacak? İşte bilinmesi gerekenler.

Annelerin alabileceği çok sayıda devlet desteği bulummakta. Çocuğu olan annelerin ister çalışan olsun ister çalışmayan olsun alabileceği destek ödemeleri bulunuyor. Bu destek ödemeleri ile toplamda 10 bin 900 TL'ye ulaşan nakit para almak mümkün. Devlet tarafından sağlanan destek ödemelerinin neler olduğunu ki ayrı grupta sizlerle paylaşıyoruz.

ÇALIŞMAYAN ANNELERE DEVLET DESTEĞİ - 1525 TL

Çalışmayan annelerin devletten karşılıksız geri ödemesiz alabilecekleri destek tutarı 1525 TL'ye kadar çıkabilir. İki ayrı destek abilecek olan çalışmayan anneler 225 TL emzirme parası ve 1300 TL doğum parası alabilecekler.

Doğum parası ödemeleri tüm annelere sağlanır ve desteğin kullanım hakkında öncelik annelerindir. Devlet 2015 yılında başlattığı program kapsamında her çocuk doğumu için ödeme yapacağını duyurdu. İlan eilen tarihten bu zamana kadar doğan her çocuk için destek almak mümkün. Mayıs 2015 tarihinden sonra aileler ilk çocuklarını dünyaya getirirlerse devlet 300 TL ödeme yapar. İlk çocuğun ardından ikinci çocuğun dünyaya gelmesi durumunda 300 TL'nin üzerinde bir 400 TL ödeme daha yapılır. Eğer çocuk sayısı 3 ve daha fazla olursa destek tutarı 600 TL olur. Toplam 3 çocuk için 1300 TL ödeme alınır.

Emzirme parası ise ailelere sağlanan bir diğer destek ödemesidir. Hemen hemen herkesin başvuru yapabileceği emzirme parası ödemeleri için ailelere 225 TL ödeme yapılır. Ödemeler annenin hesabına yapılır. Annenin hesabı sistemde yok ise desteği baba alabilir.

ÇALIŞAN ANNELERE DEVLET DESTEĞİ - EN AZ 9436 TL

Çalışan kadınların anne olmaya hazırlandığı dönem için devlet izin parası ödemesi yapar. Ödemeler asgari ücretle çalışan kadınlar için en az 9436 TL olarak ödenir.

İş dünyasında yer alan kadınlar, anne olmaya hazırlandıkları dönemin sonunda ve anne oldukları ilk günlerde izin kullanırlar. İzin kullanımı çalışan kadının maaşına göre olur. En az ödeme asgari ücretle çalışan kadınlar için yapılırken maaş arttıkça izin parası ödemesi artar. 2021 yılı güncel rakamlarına göre izin parası ödemesi en az 9.436 TL'dir. İzin parası toplam 16 hafta için ödenir.

Doğum parası ve emzirme parası ödemeleri Aile Bakanlığı üzerinden izin parası ise SGK üzerinden sağlanır.

Finans Haberleri