Asgari ücret zammında son hesaplama! 3 farklı rakam gündeme geldi!

Asgari ücrete yapılacak olan zammın ne kadar olacağı milyonlarca asgari ücretli tarafından merak edilirken öncü verilerle hesaplamalar yapılmaya başlandı. Asgari ücret zam hesaplamasında öne çıkan rakamlar belli oldu.

Asgari ücret ile alakalı olarak seçim sonrasında yoğun bir gündem yaşanması beklenirken zam hesaplamaları başladı. Asgari ücret zammı için karar alındı ama ne kadar zam yapılacağı henüz kamuoyuna yansımadı. Bu zam oranına dair bazı öncü veriler bulunuyor. Bu veriler üzerinden asgari ücret ara zam hesaplamaları yapılıyor.

ENFLASYON ANA VERİ OLACAK!

Asgari ücret zammı hesaplanırken en fazla dikkate alınacak veri enflasyon olacak. Tek başına bir etkisi olmayacak olan enflasyon verisi diğer verilerle birleşince anlam kazanacak. Asgari ücret zammında enflasyon verisi için 6 aylık enflasyon rakamı öne çıkarılıyor. Ancak bunun asgari ücrete etki eden bir durumu yok. Asgari ücrete yapılacak zam açıklandığında Haziran ayının enflasyon rakamı belli olmuş olmayacak. 2023 yılının ilk 5 ayında ortaya çıkacak enflasyon baz alınacak. Bu oran da yaklaşık yüzde 17-18 seviyelerinde olacak.

AÇLIK SINIRI MASADA TARTIŞILACAK!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda üzerinde tartışılan bir veri de açlık sınırı olacak. İşçileri pazarlık masasında temsil edecek olan Türk-İş uzun yıllardır her ay açlık sınırı araştırması yaparak açıklıyor. Nisan ayında açlık sınırı 10.135 TL olmuştu. Mayıs ayındaki rakam henüz açıklanmadı. Pazarlık masasında açlık sınırı olarak Mayıs ayının rakamı üzerinde tartışma yapılacak. Bu rakamın da 10.500 TL'yi geçmesi bekleniyor.

KAMU İŞÇİLERİNE YAPILAN MAAŞ ZAMMI DİKKATE ALINACAK!

Asgari ücrete yapılacak olan maaş zammında kamu işçilerine verilen yüzde 45 oranındaki zammın etkisi olacak. Kamuda işçilerin asgari ücreti 20.000 TL'nin üzerine çıkarken özel sektörde asgari ücret çok düşük kaldı. Bu farkın kapanması da talep edilecek. Hükümetin ve işverenin tavrı bunda belirleyici olacak.

DİĞER MAAŞLAR DA ETKİLENECEK!

Asgari ücrete yapılacak olan zam özel sektörde asgari ücretin üzerindeki maaşları da etkileyecek. Bunun için de temkinli bir zam kararı verilmesini Çalışma Bakanı Vedat Bilgin sık sık dile getiriyor. Vedat Bilgin'in gönlünden geçen 500 dolar rakamı ise asgari ücretlinin 10.000 TL maaş alıp açlık sınırının altında bir gelirle yaşamaya devam etmesi anlamına geliyor.

ASGARİ ÜCRET ZAM HESAPLARI!

Asgari ücrete geçtiğimiz yıl yapıldığı gibi yüzde 30 zam yapılması durumunda 11.057 TL, yüzde 40 zam yapılması durumunda 11.908 TL, kamu işçilerinin maaş zamları gibi yüzde 45 zam yapılması durumunda 12.333 TL rakamlarına ulaşılıyor.

Finans Haberleri