Devalüasyon Riski Var Diyen Ekonomist Selçuk Geçer Dolar Kuru İçin Yeni Tahminini Duyurdu

Dolar kurundaki aşırı oynaklık nedeniyle bundan sonra yaşanabilecek gelişmeleri Ekonomist Selçuk Geçer değerlendirdi. Dolar kuru yükselir mi, kaç TL olur? Selçuk Geçer yeni dolar kuru tahmini...

Türkiye ekonomisinde çok kritik bir süreçten geçiliyor. Faiz indiriminin ardından dolar kurunda önemli hareketlenmeler yaşanmaya başlandı. Bu ekonomik gelişmeleri Ekonomist Selçuk Geçer masaya yatırıp yeni analizini açıkladı. Dolar kuru ne olur, yükselir mi?

MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

Merkez Bankası'nın para politikasında istikamet belirleyemediğini söyleyen Selçuk Geçer, “Merkez Bankası'nın rezervleri boşaldı. Merkez Bankası'nın para politikasında bir istikamet belirleyememesi sorun teşkil ediyor. Bir sıkı para politikası, bir gevşek para politikası uygulamaya çalışması piyasada dalgalanmalara neden oluyor. Merkez Bankası'nın en son faiz kararının dolar kurunu ne seviyelere çıkardığını hep beraber gördük.” dedi.

BATIK KREDİLER SORUNU

Dolar kurunu tetikleyen nedenlerden birisinin de batık krediler olduğunu söyleyen Selçuk Geçer, “Dolar kurunu tetikleyecek bir başka mesele var. Çok kısa bir süre içerisinde bankacılık sektöründe bir kriz yaşayacağız. Türkiye ekonomisinde en önemli krizlerden birisi batık krediler olmaya devam ediyor. Çok ciddi bir tablo ile karşı karşıyayız.

Yılın ilk 7 ayında kredi veya kredi kartı borçlarından dolayı artanların sayısı yüzde 82 arttı. 3,6 milyon vatandaş bankalara olan borçları nedeniyle takibe düştüler. 620 Milyar TL'lik tüketici kredisi borcu var. 3.000 TL'nin altında geliri olan 7 milyon vatandaş kredi ve kredi kartı borçlusu. Bu borçların ödenemeyeceği de aşikar. Bu da karşımıza batık kredileri çıkaracak.” dedi.

DOLAR KURU İÇİN DEVALÜSYON RİSKİ

Batık kredilerin devalüasyon getirebileceğini söyleyen Selçuk Geçer, “Bankalar batık krediler nedeniyle büyük bir risk altındalar. Bir taraftan devlet borçlanıyor, bir taraftan bütçe bozuluyor, ödemeler dengesi şaşıyor, bireysel borçlanma artıyor. Finansal kriz demek dolar kurunda devalüasyon riski demektir. Dolar kurunun böyle bir senaryoda nerede gideceğini bilemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

DOLAR KURU KAÇ TL OLUR?

Dolar kuru hakkındaki tahminlerini açıklayan Selçuk Geçer, “Faiz indirimi sonrasında dolar kuru hızla yükselmişti. Bugün de 8,90 TL'yi zorladı ve ondan sonra gevşeme gösterdi. Peki dolar kuru nereye kadar gevşeyebilir? Şu sıralar 8,83 TL'den işlem görmeye devam ediyor. Görünene göre dolar kuru 8,75 TL veya 8,60 TL seviyelerini görebilir. Ancak sonrasında tekrar 8,90 TL seviyesini zorlayacaktır. 8,95 TL seviyesinde bir duraksama ve geri çekilme olabilir. Ondan sonrasında ise 9,40 TL seviyesine ilerleyecektir.” şeklinde konuştu.

Not: Burada yer alan değerlendirmeler ilgili ekonomistin kişisel yorumlarıdır. Bu ifadelerden yola çıkarak yatırım kararı alınmamalıdır. Bu değerlendirmeler yalnızca bilgilendirme amacıyla haberleştirilmiştir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesinde bulunulmamıştır.

Finans Haberleri