Dolara müdahale geldi, Merkez Bankası bankalara yeni liralaşma talimatı verdi! Yeni hamle ile dolar düşer mi, doları nasıl düşürecekler?

Dolar kurunun 18.20 TL seviyesini aşması ile gözler bir kere daha kura çevrilmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından liralaşma stratejisi kapsamında bankalara yeni dolar hamlesi yapıldı. Dolara müdahale işe yarar mı, kur düşecek mi, doları nasıl düşürecekler?

Dolar kurunda yaşanan yükseliş ne yazık ki tüm hızı ile devam ederken dolar kurunun 18.20 TL bandını aşması ile gözler bir kere daha Merkez Bankası'na çevrilmişti. Merkez Bankası tarafından hatırlanacağı üzere Ağustos ayı PPK toplantısı ile sürpriz bir faiz kararına imza atılmış ve tüm beklentilerin aksine politika faiz artırımı hamlesi yerine tam tersine indirim yapılmıştı. 

Yükselen enflasyon oranına rağmen yapılan faiz indirimi piyasada büyük bir şok dalgası etkisi yaratırken dolar kuru sert bir yükseliş göstermişti. Dolar kuru uzun süredir kırmaya çalıştığı 18 TL bandını hızla aşarken 21 Aralık rekorunu zorlamaya başlamıştı. Dün itibari ile dolar kuru 18.20 TL seviyesini de aşmayı başarırken bankalara yeni zorunluluk kararı ile kura müdahale geldi. 

MERKEZ BANKASI'NDAN DOLARA YENİ HAMLE! 

Alınan faiz kararı ile piyasaları terk köşe yapan ve hiç beklenmedik bir karara imza atan Merkez Bankası dolarda yaşanan yükselişin önünü kesmek için yeni önlemini devreye soktu. 18 Ağustos 2022 tarihinde açıklanan faiz kararının ardından dolarda başlayan yukarı yönlü hareketin önünü kesmek için ilk olarak zorunlu karşılık hamlesi gelmişti. 

Açıklanan karar ile sadece gerçek kişiler için uygulanan “TL hesabına dönüşümün yeterince yapılamaması hâlinde ek zorunlu karşılık” uygulamasına tüze kişilerde dahil edildi. Gerçek ve tüzel kişiler dönüşüm oranı ayrı ayrı yüzde 10’un altında kalan bankalar ilave olarak 5 puan, yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olan bankalar ilave olarak 3 puan zorunlu karşılık ayırmak zorunda kalacak. 

Alınan önlemlere rağmen dolar kurunun 18.20 TL seviyesini aşması üzerine Merkez Bankası, bankalara yeni talimat gönderdi ve “liralaşma” stratejisi çerçevesinde belirlenen ve yüzde 5 ile yüzde 20 arasında değişen oranlarda hedefi tutturamayan bankaların Merkez Bankası'na yüzde 3 komisyon ödeyeceği uyarısında bulundu. Böylelikle şirketlere ve gerçek kişilere ait Türk Lirası mevduatları yüzde 50’nin üzerinde olan bankalar hariç tutulmak üzere, yabancı para zorunlu karşılıklardan yıllık yüzde 3 oranında komisyon alınması hükme bağlanmış oldu. Söz konusu kararın dolar kuruna olan etkisi takip edilecek...

Finans Haberleri