FED Faiz Kararı Piyasaları Karıştırdı! Ons Altın Sert Düştü, Dolar Kuru Yeniden Fiyatlandı!

FED Eylül 2021 faiz kararının açıklanmasının ardından hem altın piyasasında hem de dolar kurunda hareketlenmeler meydana geldi. Peki ons altın ve dolar kuru ne kadar oldu?

Piyasaların günlerdir beklediği FED faiz kararı bugün açıklandı. FED faizleri 0 – 0,25 seviyesinde sabit tuttu. Bu kararın açıklanmasının ardından hem altın piyasasında hem de dolar kurunda fiyat hareketleri yaşandı. Bu fiyat hareketlenmesinin ardından yatırımcılar bundan sonra ne olacak sorusuna yanıt aramaya başladılar.

VARLIK ALIMLARININ AZALTILMASINA YEŞİL IŞIK

FED'in bugün verdiği kritik kararlar faiz ile sınırlı kalmadı. FED Başkanı Jerome Powell tarafından yapılan açıklamada varlık alımlarının azaltılması konusunda vakit olduğu ama ılımlı oldukları ilan edildi. Ayrıca FED Başkanı varlık alımlarına 2022 yılının ortasında son verebileceklerini de duyurdu.

DOLAR ENDEKSİ FIRLADI

FED'in faiz kararı ve FED Başkanı Jerome Powell'in açıklamalarının hemen ardından dolar endeksinde yükselişler meydana geldi. Bir anda dolar endeksi 93,40 puana fırladı. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizlerinde de yükseliş kaydedildi. Tahvil faizleri yüzde 1,34 seviyesine çıktı. Bu ekonomik gelişmeler üzerine altın piyasası da hareketlendi.

ONS ALTIN SERT GERİLEDİ

FED faiz kararının açıklandığı sırada ons altın 1.786 dolar seviyesinde işlem görüyordu. Ancak hem faiz kararı hem de FED Başkanı Jerome Powell'in açıklamalarının hemen ardından ons altın 1.765 dolar seviyesine kadar geriledi. Ons altın yaşadığı sert düşüşün ardından ise yükseliş kaydetti. Ons altın 1.773 dolar seviyesine yükseldi ama burada tutunamayarak yeniden 1.767 dolar seviyesine düştü

DOLAR KURUNDA FED FAİZ KARARI YÜKSELİŞİ

FED faiz kararı dolar kuru üzerinde de etkili oldu. FED faiz kararı sonrasında dolar endeksinde meydana gelen artışın ardından ABD doları gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında değer kazandı. Türk lirası da bu durumdan negatif olarak etkilendi. Dolar kuru faiz kararı öncesinde 8,63 TL'den fiyatlanıyordu. Şu anda ise dolar kuru 8,65 TL'ye yükseldi.

Dolar kuru için meydana gelen bu yükseliş hareketi Türk lirası için çok kritik bir sürecin de başladığını işaret ediyor. Yarın Merkez Bankası'nın Eylül 2021 faiz kararı dolar kuru üzerinde çok büyük bir etki yapacak. Olası bir faiz indiriminde yüksek dolar endeksi karşısında Türk lirasının ne şekilde hareket edeceği merakla bekleniyor.

Finans Haberleri