Fransızlardan TL Alarmı! Societe Generale Hazırlıklı Olun Diyerek 2021 Yıl Sonu Dolar Tahminini Açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan çekirdek enflasyon açıklaması sonrası TL için erken faiz indirimi alarmı verildi, Fransızlar yıl sonu dolar tahmini rakamını değiştirdi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan çekirdek enflasyon vurgusu sonrasında gözler Merkez Bankası Eylül ayı PPK toplantısı sonrasında açıklanacak olan faiz kararına çevrilmişti. Yapılan çekirdek enflasyon açıklaması erken faiz indirimi habercisi olarak görülürken konu hakkında yeni bir değerlendirmede Societe Generale tarafından yapıldı.

Dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan Fransız kökenli Societe Generale tarafından yatırımcılar için yeni yayımlanan yatırım raporunda Türk Lirası için uyarı yapılırken tüm yatırımcıların dikkatli olmasına ve erken faiz indirimi hamlesine göre hazırlıklı olması istendi.

YIL SONUNDA 1 DOLAR KAÇ TL OLUR, KAÇ LİRA OLUR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı canlı yayında yüksek faiz oranlarını eleştirerek Ağustos ayında enflasyon rakamlarının düşeceğini ve faiz indiriminin başlayacağını açıklaması dolar kurunda sert bir yükselişe neden olmuştu. Daha önce sürekli olarak "politika faiz oranını enflasyonun üzerinde tutacağız" açıklamalarında bululan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu söylem değişikliğine gitmiş ve çekirdek enflasyon vurgusunda bulunmuştu.

Fransız yatırım bankası Societe Generale analistlerinden Phoenix Kalen tarafından yayımlanan inceleme notunda “Özellikle gevşek para politikası konusundaki siyasi baskılar oluşmaya devam ettikçe, faiz oranlarını kısa vadede indirerek para politikasında hata yapma riski artıyor” ifadelerine yer verilerek “Piyasalar gelecek haftalarda TCMB’nin güvenilirliğini sorgularken, oynaklık büyük ihtimalle artabilir” uyarısı yapıldı.

Yayımlanan notta yatırımcılar Türk Lirası için dikkatli olmaları yönünde uyarılırken 2021 yıl sonu dolar tahmini için açıklanan rakam ise 8,85 TL olarak ifade edildi.

MERKEZ BANKASI BİR SONRAKİ TOPLANTISI NE ZAMAN, EYLÜL AYI PPK TAKVİMİ HANGİ TARİHTE?

TCMB Merkez Banası Eylül 2021 PPK toplantısı 23 Eylül 2021 günü yapılacak. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yoğun faiz indirimi baskısı altında başkanlık edeceği toplantı sonrasında saat 14:00 itibari ile alınan faiz kararı kurumun resmi internet sitesi üzerinden yayımlanacak toplantı tutanağğı ile ilan edilecek.

Merkez Bankası Başkanı olarak göreve geldikten sonra 4 toplantıya başkanlık eden Şahap Kavcıoğlu bu toplantıların tümünü pas geçerek Merkez Bankası politika faiz oranı rakamını yüzde 19 seviyesinde sabit tutmuştu.

Finans Haberleri