İnternet Üzerinden Resmi İşlemlerinizi Hızlıca İmzalayabilirsiniz: E – İmza Nedir, Nasıl Alınır?

E – İmza nedir ve nasıl alınır yazımızda sizler için hazırladık. Sizler de ihtiyaç duyduğunuz durumlarda yazımızdaki bilgiler eşliğinde E – İmza başvurusunda bulunabilirsiniz.

E – imza nedir sorusu E – İmza ile işlem yapması gereken kişiler tarafından sıkça sorulan sorulardan bir tanesidir. E – imza en genel tanımı ile elektronik ortamda atılan imza olarak tanımlanabilir. Kişilerin aklına ilk olarak dokunmatik ekranlarda atılan gerçek imza benzeri gelebilir fakat E – imza uygulaması bundan tamamen farklıdır. Harf, sembol ve sayılardan oluşan dijital verilerin toplamına E – İmza adı verilir. Bu işlem sayesinde kişilerin işlemleri karşılıklı olarak güven altına alınır. İşlemi yapan kişinin verilerinin karşılıklı olarak doğru olduğu bu imza türü ile kanıtlanır. Yani bu işlem bir tür kimlik doğrulama yöntemidir. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile resmiyete kavuşmuştur.

E – imza uygulamalarının resmi geçerliliği ıslak imza ile aynıdır. Bu nedenle de kişilerin dikkatli bir şekilde E – imzalarını atmaları gereklidir. Bu işlem ile birlikte sanal ortamdaki sözleşme vb. gibi belgeler hızlı şekilde onaylanabilir.

E – İmza Nasıl Alınır?

E – İmza nasıl alınır sorusuna yanıt olarak yetkilendirilmiş kurumlara başvuru yaparak E – imza almak mümkündür denilebilir. Bahsi geçen kurumların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından tanınmış olması gereklidir. Ayrıca bu kurumların Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları aracılığı ile bu işlemi gerçekleştirmesi mümkündür.

E – İmza Başvurusu Nasıl Yapılır?

E – İmza başvurusu yapmak için kişilerin bir dize işlemi takip etmesi gereklidir. TÜBİTAK üzerinden başvuru yapılabilmektedir. Bu başvuru işleminin adımları aşağıdaki gibidir:

  • İlk işlem olarak KamuSM tarafından gönderilmiş olan KamuSM Başvuru Parolası başlıklı e postada yer alan Kullanıcı Girişi bağlantısına tıklanılmalıdır.
  • TC Kimlik Numarası ile birlikte sisteme giriş yapılır. Açılan ekranda yeni başvuru seçeneği seçilir.
  • Ardından da karşıya çıkan NES yani Nitelikli Elektronik Sertifika Başvuru Formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurulur.
  • Ardından da Onayla ve Gönder seçeneğine tıklanılır.

E – İmza Başvurusu İçin İstenilen Belgeler Nelerdir?

E – İmza başvurusu için istenilen belgeler bireysel ve kurumsal olmak üzere ikiye ayrılır.

Kurumsal E – İmza için istenilen belgeler şunlardır:

  • NES taahhütnamesi ve başvuru formu
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • Son 6 ay içinde alınmış faaliyet belgesi
  • Nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi gibi bir belgenin aslı ya da fotokopisi

Bireysel E – İmza için istenilen belgeler şunlardır:

  • NES formu
  • Nüfus cüzdanı, pasaport ya da sürücü belgesi gibi bir belgenin aslı ya da fotokopisi

Finans Haberleri