Merkez Bankası Başkanı Tarih Vererek Açıkladı: Devlet Bankaları 0.60 Faiz Oranı İle Konut Kredisi Verecek

Başkan Kavcıoğlu TCMB Enflasyon Raporu sunumunda Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank enflasyona endeksli konut kredisi rakamlarını da duyurmuş oldu!

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu piyasalar tarafından merakla beklenen Enflasyon Raporu 2021-III sunumunu gerçekleştirdi. Yapılan sunumda enflasyon rakamları için izlenecek politikalara yer verilirken aynı zamanda enflasyon tahminleri de yer aldı.

Merkez Bankası enflasyon tahmini raporu ile 2021 yıl sonu rakamlarının yanı sıra uzun vadeli 2022 yıl sonu ve 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi rakamları da ilan edildi.

MERKEZ BANKASI 2021 - 2022 VE 2023 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ BEKLENTİSİ RAKAMI YÜZDE KAÇ OLDU?

Piyasaların ve finans sektörünün takip ettiği en önemli veri olarak kabul edilen enflasyon rakamları için Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan Enflasyon Raporu 2021-III sunumu ile beraber beklenen rakamlar ilan edilmiş oldu. Hazırlanan raporu özel bir sunum ile kamuoyuna duyuran Kavcıoğlu hem beklentileri hem de bu beklentilere ulaşmak adına izlenecek politikaları duyurdu.

Açıklanan raporda Merkez Bankası enflasyon tahmini rakamları;

2021 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 14,1 olarak,

2022 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 7,8 olarak,

2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 5 olarak duyuruldu.

2023 YILINDA KONUT KREDİSİ FAİZ ORANI YÜZDE 0,60 SEVİYESİNE DÜŞECEK!

Açıklanan raporda yer alan veriler konut kredisi çekmek isteyen kişileri de yakından ilgilendiriyor. Kamu bankaları arasında yer alan Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank enflasyona endeksli konut kredisi paketi ile müşterilerine ev sahibi olma imkanı sunuyor.

Bu kampanya kapsamında o ay için açıklanan enflasyon rakamları üzerinden bankanın kar marjı da hesaplamaya dahil ediliyor ve sonrasında oluşan oran üzerinden kredi veriliyor.

Bu bağlamda Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından açıklanan yüzde 5 enflasyon hedefinin yakalanması halinde kamu bankaları bu orana yüzde 2,28 oranında yıllık kar marjı oranını da dahil edecekler. Oluşan rakam yıllık yüzde 7,28 faz oranına denk gelirken bu da aylık yüzde 0,60 oranı ile ev sahibi olmak isteyen kişilere konut kredisi verileceği anlamına gelecek.

Süreçte enflasyon rakamları takip edilecek ve hedefin tutturulması için gerekli tüm para politikaları kullanılacak. Bu sayede ev sahibi olmak isteyen kişiler yeniden düşük faizli kredi desteğinden yararlanmış olacak.

Finans Haberleri