Merkez Bankası'ndan Krediler İçin Yeni Karar

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama ile bazı kredi türleri hariç olmak üzere zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yapıldığı duyuruldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredilerde zorunlu karşılık düzenlemesinde değişiklik yaptı. Bankaları ve finansman şirketleri ilgilendiren düzenlemede, bazı kredi türleri hariç tutulmak üzere TL cinsinden ve ticari nitelikte olan krediler zorunlu karşılığa tabi tutulacak. TL cinsinden olan ticari krediler de düzenlemeden etkilenecek. 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren kullanılacak kredilerde, kredinin 'u zorunlu karşılık olacak. %20'den fazla kredi büyümesi olan bankalar da ekstra zorunlu karşılık ayırmak durumunda olacak.

MERKEZ BANKASI AÇIKLAMA YAPTI
Merkez Bankası yaptığı açıklamada, düzenlemenin fiyat istikrarını sağlamak, finansal istikrarı sağlamak amacıyla ve liralaşmanın teşviki için düzenleme değişikliği yapıldığı belirtildi. Düzenlemeden bazı kredi türleri muaf tutuldu. Ayrıca para mevduat ve katılım fonu zorunlu karşılık oranlarının gerçek kişi dönüşüm oranına farklılaştırılmasına da karar verildi. Dönüşüm oranı %5'in altından olan bankalara ilave 500 baz puan, %5 ve arasında dönüşüm oranı olan bankalara da ilave 300 puan zorunlu karşılık uygulanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada: "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda finansal istikrarın desteklenmesi ve liralaşmanın teşvik edilmesi kapsamında makroihtiyati politika setini güçlendirerek zorunlu karşılık düzenlemesinde değişikliğe gitmiştir." ifadelerine yer verildi.

DÜZENLEMEYE DAHİL OLAN KREDİLER
*KOBİ tanımına giren işletmelerin kullandığı krediler
*Esnaf kredileri
*İhracat ve Yatırım Kredileri
*Tarımsal Krediler
*Kurumsal kredi kartları
*Mali kuruluşların kullandığı krediler

Emlak365.com

Finans Haberleri