Milyonlarca Aboneye Müjdeli Emsal Karar! Can Yakan Abonelik İptali Cayma Bedeli Artık Ödenmeyecek

Cep telefonu, internet aboneliği gibi pek çok hizmette talep edilen cayma bedeli hakkında Yargıtay yeni emsal karar açıkladı. Abonelik iptalinde cayma bedeli artık ödenmeyecek!

Türkiye'de özellikle de cep telefonu operatörleri ve internet servis sağlayacıları tarafından talep edilen taahhütlü sözleşme anlaşmaları hakkında yeni bir emsal karara daha imza atıldı. Pek çok kişinin mağdur olmasına neden olan ve imzalanan sözleşmelerde yer alan cayma bedeli konusunda Yargıtay milyonlarca kişiyi sevindirecek kararını açıkladı.

Davaya konu olan olay Muş'ta yaşandı. Evine 2018 senesinde 24 ay taahhütlü internet bağlatan vatandaş internet bağlantısında yaşanan sıkıntılar ve hız sorunu nedeni ile taahhüdün bitmesini beklemeden internet hattını 1 sene 3 ay 10 gün kullandıktan sonra kapattı. Aboneliğini iptal ettiren vatandaş kendisine gönderilen 709 liralık fatura ile büyük bir şok yaşadı. Muş İl Tüketici Hakem Heyeti üzerinden faturanın iptali talebi ile dava açtı.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ BAŞVURUYU REDDETTİ!

Yapılan itirazı inceleyen tüketici hakem heyeti vatandaşın yapmış olduğu başvuruyu reddetti. Bunun üzerine dava mağdur tarafından Tüketici mahkemesi sıfatıyla Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taşındı. Davalı şirket yapmış olduğu savunmasında hat iptal ettirilmeden önce arıza kaydı açılmadığını, sadece beyan ile ayıplı mal olarak sunulan hizmetin kabul edilemeyeceğini ve davacının taahhüt süresi sona ermeden aboneliğini sonlandırarak taahhüdüne aykırı hareket ettiğini belirterek davanın reddini talep etti.

Yapılan savunmaları dinleyen Muş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından “Tüketici, belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahiptir” düzenlemesine atıfta bulunarak tüketici lehine karar verdi ve tüketiciden tahsil edilen 709 liranın iade edilmesine karar verdi.

Verilen emsal karar milyonlarca abone için de büyük önem taşıyor. Artık pek çok cep telefonu operatörü ve servis sağlayıcı daha ucuz fiyatlarla hizmet sunmayı belirli taahhüt sürelerine bağlı kılıyor. 2 senelik taahhütlü sözleşme imzalayan kişiler daha sonra sunulan hizmetten memnun kalmasa dahi cayma bedeli ödememek için aboneliklerini iptal ettiremiyor. Konu hakkında açıklanan bu yeni emsal karar bu nedenle büyük önem taşıyor. Söz konusu karar benzer durumları yaşayan kişiler için emsal olarak kabul edilecek.

Finans Haberleri