Refah payı Cumhurbaşkanı Jesti enflasyon farkı hepsi içinde 2023 memur ve emekli maaş zammı hesaplama

TÜİK tarafından dün açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamı ile son 5 aylık enflasyon farkı kesinleşirken gözler 2023 Ocak ayı emekli ve memur maaşı zammı oranlarına çevrilmişti. Yeni maaş hesaplama tablosu ile rakamlar açıklandı!

Enflasyon rakamlarında yaşanan yükseliş Kasım ayında yavaşlarken devam etti. TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı TEFE TÜFE resmi enflasyon raporu ile beraber emekli memur maaşı için kullanılacak olan son 5 aylık enflasyon farkı da kesinleşmiş oldu. 2023 emekli memur zammı hesaplaması için Aralık ayı enflasyon raporu beklenirken 6 aylık enflasyon farkı üzerine Cumhurbaşkanı Jesti ve refah payı eklenerek nihai zam oranı kesinleştirilmiş olacak. 

Hatırlanacağı üzere Temmuz ayında açıklanan zam oranı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamasında bu zammın ara zam olduğunu ve asıl zammın Ocak ayında geleceğini duyurmuştu. Çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeyeceklerinin sözünü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan yüksek zam sözü vermişti. Yapılan açıklamaların ardından gözler 2023 Ocak ayı maaş zammı için emeklilere ve memurlara açıklanacak olan yeni zam oranına çevrilmişti. 

2023 MEMUR EMEKLİ ZAMMI NE OLUR?

Emeklilere ve memurlara yönelik olarak maaş zammı hesaplama için kullanılacak olan son 6 aylık enflasyon farkı öncesinde tahminler yeniden açıklandı. TÜİK Kasım ayı enflasyon raporunun dün yayımlanması ile beraber son 5 aylık enflasyon farkı kesinleşmiş oldu. 

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan aylık TÜFE oranları;

TÜİK Temmuz 2022 Aylık TÜFE Oranı 2.37

TÜİK Ağustos 2022 Aylık TÜFE Oranı 1.46

TÜİK Eylül 2022 Aylık TÜFE Oranı 3.08

TÜİK Ekim 2022 Aylık TÜFE Oranı 3.54

TÜİK Kasım 2022 Aylık TÜFE Oranı 2,88 olmak üzere toplamda yüzde 14,05 olarak gerçekleşti. Bu oranın üzerine Aralık ayında açıklanacak olan 2022 yılının son enflasyon oranı ile Cumhurbaşkanı jesti olarak açıklanacak olan refah payı ile ek zam ödenecek. 

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ, SSK BAĞKUR EMEKLİ MAAŞI 2023 OCAK ZAMMI NASIL HESAPLANACAK?

Memur ve emeklilere 2023 senesi için belirlenen toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı zammı yansıtılacak. Memur maaşı için yüzde 8 olan toplu sözleşmede belirlenen zam oranına ek olarak son 6 aylık enflasyon farkı da dahil edilecek. Bu oran Kasım ayı zammı sonrasında yüzde 15,11 olarak kesinleşirken ekonomistler Aralık ayı enflasyonu sonrasında üzerine Cumhurbaşkanı jestinin de eklenmesi ile 2023 memur ve emekli maaşı zam oranı için rakamın yüzde 20  ile 25 arasında değişebileceğini belirtiyorlar. 

Finans Haberleri