Ünlü Ekonomistler Dolar Ve Faiz Operasyonunu Açıkladılar! Faizler İndirilecek, Dolar Fırlayacak, Kredi Faizleri Düşecek!

Türkiye'nin ünlü ekonomistleri Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut dolar kurundan kredi faizlerine, Merkez Bankası faiz indiriminden mevduat faizlerine kadar çok kritik değerlendirmeler yaptılar.

Türkiye ekonomisinde enteresan gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Küresel ekonomik gelişmelerle Türkiye'deki ekonomi iklimi bambaşka bir pozisyon almaya başladı. Ünlü ekonomistler Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut ise çok çarpıcı analizlerde bulundular.

MERKEZ BANKASI PİYASAYI HAZIRLAMIYOR

Merkez Bankası'nın sistemini eleştiren Remzi Özdemir, “FED'e bakıyoruz tüm üyeler çıkıp konuşuyorlar. Bizim Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu var ama adeta bir sırlar. İsimlerini bilen vatandaşların sayısı oldukça azdır.

Mesela biz Para Politikası Kurulu üyelerinin faiz kararlarındaki oylarını bilmiyoruz. Bunlar açıklanmıyor. Kim faiz artırmak istiyor, kim faiz indirmek istiyor bilen yok. Sadece Merkez Bankası'nın 12 satırlık açıklaması var. Oysa FED her türlü piyasayı hazırlıyor ve çalkantı da büyük olmuyor. Bu durumn bizde yok.” dedi.

TÜRK LİRASI TURİZM İLE DESTEKLENİYOR

Türk lirası hakkında da değerlendirme yapan Remzi Özdemir, “Dolar cephesinden Türk lirasına bakarsak dolarda bir düşüş olduğunu görüyoruz. Türk lirası karşısında birkaç aydır devam eden bir dolar operasyonu var. IMF'den gelecek olan 6,5 milyar dolara çok önceden dikkat çekmiştik. Bunun yanında turizmden ciddi bir dolar girişi var. Bu da Türk lirasını destekliyor.” ifadelerini kullandı.

MEVDUAT FAİZLERİNİ DÜŞÜRÜN BASKISI!

Mevduat faizlerinin düşürülmesine dair bankalara baskı yapıldığını iddia eden Remzi Özdemir, “Yaklaşık bir haftadır bankacılık piyasası ile yaptığım görüşmelerde mevduat faizlerinin düşürülmesi noktasında bir baskı olduğunu gördüm. Bu bize neyi işaret ediyor? Eylül ayında Merkez Bankası faiz indirimine gidecek ve piyasayı da buna hazırlıyor.

Merkez Bankası faiz indirimi hazırlıklarını tamamladı. Enkara'daki ekonomi yönetiminden aldığımız duyumlara göre de Merkez Bankası yıl sonuna kadar 300 baz faiz indirimi gerçekleştirecek.” şeklinde konuştu.

KONUT KREDİSİ FAİZLERİ DÜŞECEK İDDİASI!

Kredi faizlerinde de düşüş beklediğini söyleyen Remzi Özdemir, “Eylül ayı faiz indirimleri için başlangıç olabilir. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında toplam 300 baz puanlık faiz indirimi olacak. Yine kamu bankaları konut piyasasındaki tıkanıklığı açabilmek için bir kredi çalışması yapıyorlar.

Konut kredisi faizlerinde çok büyük indirimler görebiliriz. Ancak bu kredi faizlerindeki düşüş ihtiyaç kredilerini etkilemeyecek. Vatandaşın konut satın almaları desteklenecek ve emlak piyasasındaki durgunluk hareketlenecek” dedi.

DOLAR KURU SONBAHARDAN SONRA FIRLAYACAK

Ekonomist Evren Devrim Zelyut ise dolar kuru hakkında bir analiz yaparak, “Kişisel düşüncemi ifade edeyim. Dolar kurunda 8,30 TL'ye kadar gerileme bekliyorum. 8,30 TL seviyesi çok kritik olacak. Ekonomik gelişmelerle 8 TL'ye çekilme olabilir.

Sonbahardan sonra dolar kuru fırlayacak. Burada kritik bir detay var. 8,40 TL'den fırlayacak bir dolar kuru ile 8 TL'den fırlayacak dolar kuru aynı olmaz. Biri ile 9 TL'ye çıkarsınız diğeri ile 10 TL sınırına dayanırsınız. Umarım Merkez Bankası rezerv biriktirmenin bir yolunu arıyordur.” ifadelerini kullandı.

Not: Haberimizde yer alan ekonomik değerlendirmeler tamamen ilgili ekonomistlerin kişisel düşünceleridir. Bu ekonomik analizler sizin yatırım riskinin ile örtüşmeyebilir. Bunun için de buradaki ifadelere bakılarak yatırım kararı alınmamalıdır. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Finans Haberleri