Vatandaş Yüksek Elektrik Faturasına Çözümü Buldu! Konutlarda 3 Yılda Geri Dönüşüm!

Elektrik faturalarının oldukça yüksek gelmesinin ardından çok sayıda vatandaş kendi enerjisini üretmek için harekete geçti. Yenilenebilir enerji kaynakları için teşvik ve KDV indirimleri isteniyor.

Elektrik faturalarının oldukça yüksek gelemye başlaması ile Türkiye'de vatandaşlar alternatif kaynaklara yönelmeye başladılar. Ev ve iş yerlerinde bireysel kullanıcılar kendi enerjilerini üretebilecekleri sistemlere ilgi gösteriyorlar. Bu alanda hizmet veren şirketlerde olağanüstü talep artışları yaşanmaya başlandı. Artan talepler karşısında şirketler de kapasitelerini arttırmak yolunda hamleler yapmaya başladılar.

TALEPLER 4-5 KAT ARTTI

Hem rüzgar hem de güneş enerjisi konusunda bireysel kullanıcılara hizmet sunan Halbes Enerjİ'nin Yönetim kurulu Başkanı Haluk Deda konuya dair güncel bilgilendirmede bulundu. Yenilenebilir enerjiye olan talebin 4-5 kat yükseldiğini söyleyen Haluk Deda, sistemin kurulmasına yönelik bireysel kullanıcılara herhangi bir teşvik imkanı verilmediğinin altını çizdi. Yenilenebilir enerji sisteminin kurulmasında dağıtım şirketi ile bağlantı izin sürecinin insanların gözünü korkuttuğunu ifade eden Haluk Deda sistemin evrak aşamasının 3 ay sürdüğünü belirtti.

BİR DİLEKÇE YETERLİ OLMALI

Önceki yıllarda fabrikalar ve iş yerlerinden yoğun talep aldıklarını söyleyen Haluk Deda, "Bize talepte bulunan müşterilerimizin genel niteliği fabrika sahipleriydi. Ancak son dönemlerde bireysel kullanıcılardan da talep almaya başladık. İnsanlar tasarruf amacıyla bu yenilenebilir enerji sistemlerini kurmak istiyorlar. Ancak işleyişte bazı düzeltilmesi gereken prosedürler var. Bu sisteme dahil olmak için bir dilekçe vermek yeterli olmalı." dedi.

5 YIL İÇİNDE ELEKTRİK SORUNU ORTADAN KALKAR

Kendi tüketimleri için ticari kaygı olmadan yenilenebilir enerji sistemine dahil olmak isteyenlere bazı kolaylıklar sağlanması gerektiğini söyleyen Haluk Deda, "Devlet yatırım maliyetinin en azından bir bölümünü kotalar koyarak karşılayabilir. Sisteme yenilenebilir enerji kaynaklarından birisini dahil edenlerin şebekeden aldıkları elektriği yarı fiyatla verebilir. Bu şekilde teşvikler devreye girerse 5 yıl içerisinde elektrik sorunu ortadan kalkar." ifadelerini kullandı.

Solarkol Enerji Genel Müdürü Kemal Ertuğran ise, "Enerji maliyetleri artık insanları ciddi anlamda etkilemeye başladı. Hem sınırsız kaynak olması hem de düşük maliyet nedeniyle güneş enerjisi sistemlerine büyük ilgi var. Son 1 aydır çok ciddi talepler almaya başladık. Gelen bu talepleri karşılayabilmek için kapasitemizi 2 katına yükseltmeye karar verdik." dedi.

KONUTLARDA GERİ DÖNÜŞÜM 3 YILDA GERÇEKLEŞİYOR

Güneş enerjisi sistemleri hakkında konuşan Elseroof Genel Müdürü Arslan Köse, "Yenilenebilir enerjiye olan büyük bir ilgi var ve iyi bir sonuç alınabilmesi için bazı prosedürlerin kolaylaştırılması gerekiyor. Konutlar için geri dönüşüm süreleri 3 yıla kadar geriledi. Süreç kolaylaşır ve KDV de yüzde 1'e indirilirse çok daha fazla kişi bu sisteme dahil olur." dedi.

Finans Haberleri