Bolivya Gezi Rehberi

Bolivya'da nelere gidilir? Bolivya'nın tarihi ve doğal güzellikleri nereleridir? Bolivya’da gezilecek yerler rehberimize hoş geldiniz. İçeriğimizde Bolivya ile ilgili birçok önemli detayı sizlere sunmaya çalışacağız.

Bolivya'da nelere gidilir? Bolivya'nın tarihi ve doğal güzellikleri nereleridir?

Bolivya’da gezilecek yerler rehberimize hoş geldiniz. İçeriğimizde Bolivya ile ilgili birçok önemli detayı sizlere sunmaya çalışacağız.



Bolivya nüfusu, 2018 yılı itibari ile 10 milyon 496 binin üzerindedir. Bolivya tarihi ve güzel manzaraları ile gezilmesi gereken güzel bir ülke olsa da bazen zorluklar yaşanabilmektedir. Bu makale de Bolivya geziniz bilmeniz gereken tüm detayları öğrenebileceksiniz.



Bolivya’da Gezilecek Tarihi Yerler





Bolivya’nın en büyük gelir kaynaklarından biri de tarihi yerleri ziyarete gelen turistlerdir. Bolivya’daki tarihi mekanlar alt bölümde listelenmiştir:




  • Tiwanaku: UNESCO tarafından 200 yılında Dünya Mirası olarak duyurulmuştur. Tiwanaku, İnka İmparatorluğu’ndan önce en önemli uygarlıklarından biri olarak bilinmektedir. Arkeolojik kazılar devam etmektedir. Şimdiye kadar yapılmış en eski ve yüksek şehirlerden biridir. Bu nedenle yapılan kazılar, henüz yarısına bile ulaşmamış durumda. Tiwanaku’yu halen daha kimin, nasıl ve ne zaman inşa edildiğine dair bilgiler bilinmemektedir. İçerisinde birçok gizemi de barındırmaktadır. Etkileyici mimari yapısı ile Bolivya’nın en çok turist çeken bölgelerindendir.

  • Cerro Rico: “Zengin Tepe” ismi ile anılmaktadır. Dünyanın en yüksek gümüş madenlerinden biridir. Yıllar boyu İspanyollar tarafından sömürülmüş ve kölelik sistemi ile halk eziyet edilerek çalıştırılmıştır. Halkın çoğu maden konusunda bilinçsizce çalıştırılınca dağın çökme tehlikesi ortaya çıkmıştır. Bu tepede yaşanan tarihi olaylar insanlar ve doğa üzerinde etkiler yaratmıştır. Bu etkilerin detaylı incelemesini ve güzel şehrinin mutlaka ziyaret edilmesi gerekir.

  • Isla del Sol: Bolivya’nın doğal güzelliklerinden biri olan Titicaca gölünü ziyaret edip, Isla del Sol’u gezmeden gitmek yanlış olur. Şehirde öğle saatlerinde dolaşılması tavsiye edilmez. Ağırlıklı olarak gece saatlerinde gezilmesi tavsiye edilir. Ada içerisinde Challapampa ya da Yumani’de mutlaka bir gece geçirilmelidir. Doğal ve tarihi güzelliğin birleştiği turistik bir adadır.

  • Portales Sarayı: Cochabamba şehrinde yer alan saray, otellerle doludur. Güzel bir konaklama imkanı sunmaktadır. Bu saray içerisinde hiçbir yaşam olmamış olmasına rağmen, en lüks malzemeler kullanılmıştır; Carrara ahşabı, Fransız ahşabı, İtalyan halıları ve pahalı ipekler gibi birçok malzeme bu sarayın ihtişamını arttırmaktadır.

  • La Higuera: Bolivya’da bir köydür. Ancak bu köyü ünlü yapan şey diğer tarihi yerlerden biraz daha farklıdır. Ünlü Arjantinli devrimci Che Guevara bu köyde yakalanmış, hapsedilmiş ve öldürülmüştür. Che Guevara’nın esir tutulduğu okul, Che Guevara’nın büstü ve idam edilmeden önce tutulduğu okul salonu şu anda bir müze haline gelmiş durumdadır.



Bolivya’da Gezilecek Modern Mekanlar





Bolivya insanları en çok turizm ile gelir elde ettiklerinden birçok bölgeyi daha modern ghale getirmek için restore ettirmektedirler. Bolivya’daki modern mekanlar alt bölümde listelenmiştir:




  • Santa Teresa Convent Müzesi: 1760 yılında inşa edilen orijinal bina depremde yıkılmıştır. 1790 yılında yeni bir kilise inşa edilmiş, ancak kubbeye giremeyecek kadar büyük hasarlar vardı. 2014 yılından itibaren, binanın çoğu yavaş ve özenli bir şekilde restore edildi. Burada hala bir Carmelite topluluğu var, ancak rahibeler, şimdi yan taraftaki daha konforlu modern mahallelerdeler. Huzurlu manastırı, heykelleri (İspanyol ve Potosí okullarından) ve manastır kilisesini burada görebilirsiniz. Bu müze de, mimarinin ya da sanatın niteliği o kadar da önemli değil, aksine hayal gücünüzün daha fazla kullanılması gerekiyor. Burada rahibelerin nasıl bir yaşam içerisinde olduğu kavranmalıdır.

  • Cristo de la Concordia: Cochabamba'nın arkasındaki Cerro de San Pedro'nun tepesinde duran bu muazzam Hz. İsa heykelidir. Dünyadaki en büyük ikinci İsa heykelidir. Şehir ve vadinin muhteşem 360 derecelik panoramik manzarası görülmeye değer.



Bolivya’da Gezilecek Doğal Güzellikler





Gerçeküstü manzaralar, eşsiz kültürler ve eğlence dolu tempolu hayatıyla Bolivya, birçok doğa güzelliğini de içerisinde muhafaza etmektedir. Bolivya’daki doğa harikaları içerisinde en çok ziyaret edilenler alt bölümde sıralanmıştır:




  • Salar de Uyuni Gölü: 12,106 kilometrekarelik büyüklüğü ile dünyanın en büyük tuz gölüdür. Gölün bembeyaz tuzlardan oluşan altını rahatlıkla her birey rahatlıkla görebilmektedir. Tertemiz gölün, mavi bulutlarla oluşturduğu ahenk görülmeye değer. Göl aynı zamanda bir işletme merkezidir. İçerisinde yer alan tuz çıkarılıp işlenmektedir. Bu göl, Bolivya’nın en büyük ekonomik yakıtıdır diyebiliriz.

  • Valle de la Luna: Bir vadiden ziyade teknik erozyona uğramış kanyonların ve zirvelerin olduğu bir yamaç labirentidir. Şehir merkezinden Rio Choqueyapu'nun kanyonuna yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Çok fazla ziyaret edilen bölge, aşırı kalabalık olabiliyor. Sabahleyin kalkıp ziyaret edildikten sonra Muela del Diablo'ya yürüyüş gibi başka bir gezi ile birleştirip güzel bir gün yaşayabilirsiniz.

  • Amboro Milli Parkı: Şehir hayatının koşuşturmasından kaçmak isteyenler için Amboró Milli Parkı, dinlenmek, rahatlamak ve doğa ile temas sağlamak için mükemmel bir orman cennetidir. Güzel yürüyüşlere, basamaklı şelalelere, yoğun bitki örtüsüne, muhteşem manzaralara, büyüleyici arkeolojiye ve çok çeşitli flora ve faunaya sahip olan Amboro Milli Parkı, Bolivya'nın en büyük doğal hazinelerinden biridir.

  • Titicaca Gölü: Andean inancında, Titicaca güneşin doğduğu yerdir. Ayrıca, Güney Amerika'nın en büyük gölü ve dünyanın en yüksek gezilebilir su kütlesidir. Mavi gökyüzü ve sert soğuk geceler ile turistlere doğal bir güzellik imkanı sunuyor. Büyüleyici ve ışıltılı koyu mavi Göl Titicaca, eski yollarla kaplı yayla kültürlerine uzun zamandır ev sahipliği yapmaktadır.



Bolivya'nın Meşhur Yemekleri





Bolivya’nın geleneksel yemekleri pek bizim kültürümüze uygun olmasa da en çok bilinenlerini alt bölümde ayrıntıları ile sıraladık. İşte Bolivya yemekleri:




  • Papas Rellenas: Dışarıdan bakıldığında bizim içli köftelerimize benzemektedir. Peru kökenli bir yemek olsa da Bolivya’da da çokça yapılan bir yemektir. Türkçesi doldurulmuş patates anlamına gelen yemeğin içerisinde; haşlanmış yumurta, peynir, soğan, biber, sarımsak, kıyma, un ve özel soslu baharatı yer almaktadır. Un hamuru ile üzeri kaplanmış kızartılmış patates püresi gibi düşünebilirsiniz.

  • Saltenas: Bolivya'nın en popüler atıştırmalık yemeklerinden biridir. Salçalı olarak da pişirilebilen atıştırmalık içerisinde et, sebze, yumurta, zeytin ve baharatlı sos barındırmaktadır.

  • Pique Macho: Doğranmış soğan ve dilimlenmiş patates, soğan, locoto (bir tür kırmızı biber) ve haşlanmış yumurtadan oluşan ketçap, mayonez veya hardala boğulmuş bir yemektir.

  • Mondongo: Ülkemizde hiç tüketilmeyen ve satılması da yasak olan domuz etinden yapılan bir yemektir. Bolivya’nın en ünlü yemeklerindendir. Mondongo; locoto, sarımsak, biber ve özel baharatlı bir domuz yahnisidir. Bu yemeğin Bolivya kültüründe genellikle hafta sonlarında yenildiği bilinmektedir.

  • Majadito: Tipik Andean yemeklerinden olan Santa Cruz'un ovalarından gelen güzel bir yemektir. Bu yemek, sığır etinden yapılmaktadır. İçerisinde dilimlenmiş soğan, biber, sarımsak, doğranmış domates ve kızarmış yumurta yer alır. Genelde sipariş verildiğinde bizde ki bulgur pilavına benzer bir lezzet ile servis edilir. Kızarmış muz ile de servis edilebildiği görülebilmektedir.



Bolivya’ya Gidince Mutlaka Yapılacaklar





Bolivya’da yapmadan dönmemeniz gerekenler arasında bazı aktiviteler vardır. Bunların arasında en iyileri şunlardır:




  • Yüksek rakımı ve geleneksel sokak pazarı ile Bolivya’nın başkenti olan La Paz mutlaka ziyaret edilmelidir.

  • İçerisinde yanardağı ile birlikte birçok hayvan çeşidini barındıran Amboro Milli Parkı mutlaka gezilmelidir.

  • Hiç yeşil renkte bir göl gördünüz mü? Görmedi iseniz mutlaka Laguna Verde’ye gitmelisiniz.

  • Bolivya’nın en eski kalıntıların ve tarihi eserin bulunduğu Güneş Adası’na düzenlenen turlara katılınmalıdır.

  • Eğer Uyuni gölüne gidilecek olursa mutlaka çevre gezisi turlarına katılınmalıdır. Ucuz olması ile birlikte birçok güzelliği daha hızlı görme imkanı oluşmuş olur.



Bolivya’daki Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler



Bolivya’daki tatiliniz için uyarıların yer aldığı altta ki maddelere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.




  • Bolivya gezilerinde en sık rastlanan sorunlardan biri de; gasp olaylarıdır. Turistik bölgelerde geziler yapılırken eşyalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Eğer yemek yeme konusunda bazı sınırlarınız var ise yemeklerin içerisinde ne olduğunu sormanızda fayda var. Özellikle et yemeklerinin çoğu domuz etinden yapılmaktadır.

  • Genelde turistik mekanların çoğu aşırı yüksek bölümlerde olduğundan soğuk iklim şartları ile karşılaşılabilmektedir. Soğuktan korunmaya dikkat edilmesi gerekir.

  • Ülke içerisinde protesto ve grev olayları çok yaygındır. Haberlerin günlük olarak takip edilmesinde fayda vardır.

  • Gıdalar hijyenik olmayabilir. Ülkenin kötü yönetimi ve kontrol eksikliği nedeni midenize rahatsızlık verecek yemekler yememek için dikkatli olunması gerekir.

  • Bolivya uçak bileti, 5 bin TL ile 13 TL arasında farklılık göstermektedir. Uçak firmaları indirimler yapabilmektedir. Bu indirimlerin takibini yaparak ucuz uçak biletleri ile tatilinizi yapabilirsiniz.



Emlak365.com Özel İçerik


Gündem Haberleri