İnşaat sektöründe güven yükseldi, yeni işler hızlandı!

İMSAD tarafından Ocak 2023 Sektör Raporu açıklandı. Buna göre inşaat sektöründe güven endeksi artarken yeni iş siparişlerinde de yükselme kaydedildi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenli olarak her ay hazırlanan Sektör Raporu açıklandı. Ocak 2023 dönemine ait olan raporda inşaat sektörüne dair önemli veriler ortaya çıktı. Raporda inşaat malzemeleri sanayi üretiminin 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,4, ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 oranlarında arttığı üçüncü çeyrekte ise yüzde 3,3 oranında düştüğüne vurgu yapıldı.

İNŞAAT SEKÖTRÜ 2023'TEN UMUTLU

İnşaat malzemeleri sanayi üretiminde son beş ayda azalmalar olduğu kaydedilirken Ekim 2022’de yüzde 3,3, Kasım 2022’de ise yüzde 5,9 oranlarında gerileme olduğu bildirildi. İnşaat malzemelerine olan iç talepte göreceli bir süreç olduğu belirtilirken dış talepteki yavaşlamanın da gerilemeye başladığı açıklandı.

İnşaat sektörü güven endeksinde 2023 yılında pozitif gelişmeler olduğu kaydedildi. Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5,1 oranında güven endeksi yükseldi. Seçim öncesi inşaat sektörüne yönelik açıklanan destekler ve kredi paketleri güven endeksindeki yükselişte etkili oldu. Mevsim koşullarına rağmen işlerde ve yeni iş siparişlerinde artışlar meydana gelmesi güven endeksini yükseltici gerekçeler arasında yer aldı. Ocak ayında inşaat işleri seviyesinde bir önceki aya göre yüzde 0,8’lik artış meydana geldi.

İnşaat sektöründe alınan yeni işlerde de Ocak ayında artışlar kaydedildi. Ocak ayında alınan yeni iş siparişlerinin bir önceki aya göre yüzde 5,6 oranında arttığı bildirildi. Kamunun sağladığı destekler ve kredi paketleri ile yeni projeler devreye girdi. İlerleyen aylarda yeni işlerin artacağı ve bunun inşaat malzemelerine olan talebi arttıracağı öngörüsünde bulunuldu.

Açıklanan kredi paketlerinin inşaat malzemesi sektörünü de destekleyeceğinin belirtildiği raporda yeni Evim kampanyasına özel bir yer ayrıldı. Bu kampanyanın sektörde arz ve talep tarafını destekleyeceği belirtilirken seçime kadar olan sürede inşaat sektörünün hareketleneceği ve buna bağlı olarak inşaat malzemelerine olan talebin yükseleceği değerlendirmesi yapıldı.

Emlak Haberleri Haberleri