Kentsel dönüşüm kira yardımı artıyor mu?

Kentsel dönüşüme olan ilgi son dönemlerde oldukça azaldı. Devlet tarafından verilen kira yardımının çok düşük kalması bunda etkili oldu. Kentsel dönüşüm kira yardımı güncellenecek mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm vizyonunda son dönemlerde kan kaybı yaşanıyor. Riskli binaların dönüşümü konusunda uzun yıllardır çok önemli çalışmalar yapılsa da halen ülke genelinde çok sayıda binanın kentsel dönüşüm ile dönüşmesi gerekiyor. İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ilde riskli binaların toplamı oldukça fazla olduğu biliniyor. Ancak bu dönüşümlerin yapılabilmesi için vatandaşların teşvik edilmeleri gerekiyor.

KİRA YARDIMI YAPILIYOR

Kentsel dönüşümlerin teşvik edilmesi açısından dönüşüme girecek evler için vatandaşlara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kira yardımı veriliyor. Şu anda Ankara, İstal ve İzmir’de vatandaşlara 1.500 TL kira yardımı verilirken diğer illerde bu tutar 929 TL olarak uygulanıyor. Bu kira yardımı ile herhangi bir evin kirasının karşılanması mümkün değil. Dar gelirli vatandaşlar da bundan dolayı kentsel dönüşüme sıcak bakmıyorlar.

KİRA YARDIMI ARTACAK MI?

Kentsel dönüşüm projelerinin yapılabilmesi için vatandaşlara ödenen kira yardımlarında hatırı sayılır bir artırım uygulanması gerekiyor. İstanbul’da ortalama kira fiyatlarının 5.000 TL’ye yükselmesi ile 1.500 TL’lik kira yardımı işlevsiz hale geldi. Kentsel dönüşüm uygulanması gereken konutlar genellikle dar gelirli vatandaşların konutları oluyor ve kira yardımı yükselmedikçe bu kişilerin dönüşüm fikrine sıcak bakması çok zor görülüyor.

Çevre, şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm kira yardımı ile alakalı olarak bir güncelleme hazırlığı içerisinde olduğu bildirildi. Bu talep vatandaşlar kadar sektör temsilcileri tarafından da bakanlığa iletiliyor. Bir çalışma yapılırken bu yardımın 3.000 TL’nin üzerine çıkabileceği iddia edildi ama net bir açıklama henüz yapılmadı.

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kentsel dönüşüm için vatandaşlara kredi imkanı da sağlıyor. Bu kredi için bir faiz güncellemesi yapılacağı bildirildi. Uygulanan faizin yüzde 1’in altına çekilmesi ve kredi vade süresinin uzatılması bekleniyor.

Emlak Haberleri Haberleri