Emekli bayram ikramiyesi açıklaması! Emeklilere 5.500 TL ikramiye mi verilecek?

Emeklilere her yıl iki defa ödenen emekli bayram ikramiyeleri ile alakalı son dakika gelişmeleri araştırılıyor. Emekli bayram ikramiyesi ile alakalı olarak açıklama yapıldı. Emekli bayram ikramiyesi 5.500 TL mi olacak?

Türkiye’de emekliler geçim sıkıntısı içerisinde kalan vatandaşlar içerisinde önemli bir yoğunluğu oluşturuyorlar. Emekli vatandaşların önemli bir kısmı asgari ücretin altında almış oldukları maaşlarla hayatlarının son bölümünde geçim mücadelesi veriyorlar. Emeklilerin bütçelerine küçük de olsa destek sağlayan emekli bayram ikramiyelerinin emekliler için çok büyük bir anlamı var. Bundan dolayı emekli bayram ikramiyesi için büyük bir zam beklentisi bulunuyor. Emekli bayram ikramiyesine zam yapılacak mı?

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ NEDİR?

Emeklilere yapılan bir ödeme türü olan emekli bayram ikramiyesi her yıl dini bayramlar olan ramazan ve kurban bayramı öncesinde emeklilere ödenen ikramiyelerdir. İlk defa 2018 yılında ödenmeye başlanan emekli bayram ikramiyelerine 5 yıl içerisinde sadece 1 defa zam uygulandı. 2021 yılında emekli bayram ikramiyesi 1.000 TL’den 1.100 TL’ye yükseltildi. Bu yıl ise zam kararı olmasa da zam talepleri bulunuyor.

EMEKLİLER DERNEĞİ ZAM İSTEDİ

Emekli bayram ikramiyeleri ile alakalı olarak konuşan Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, “Derneğimiz tarafından emekli bayram ikramiyelerine yönelik bir araştırma yapılmıştır. 2018 yılında 2.020 TL olan asgari ücretin yaklaşık yarısına denk gelen 1.000 TL bayram ikramiyesi olarak ödenmiştir. Bugün asgari ücret net 8.506 TL olmuştur ve 1.100 TL olan emekli bayram ikramiyesi bu ücretin yüzde 12,93’üne karşılık gelmektedir. 2018 yılında asgari ücretin yarısı olan emekli bayram ikramiyesi 2023’te de bu şekilde ödenseydi 4.253 TL olacaktı.

2018’de 1.000 TL olarak ödenen emekli bayram ikramiyesi ile 3 çeyrek altın alınırken bugün 1.100 TL ile bir çeyrek altın bile alınamıyor. Biz emekliler olarak emekli bayram ikramiyelerinin en düşük emekli maaşı olan 5.500 TL’ye yükseltilmesini talep ediyoruz. Sosyal devlete düşen emeklileri maddi sıkıntılar içerisinde bayrama sokmamaktır.” dedi.

CUMHURBAŞKANI AÇIKLAYACAK

Emekli bayram ikramiyeleri ile alakalı olarak zam olup olmayacağı kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Bu ikramiyelere zam olup olmadığı yaklaşık 20 günlük bir süreç içerisinde açıklanacak. Özellikle seçim olmasından dolayı emeklilere önemli bir jest yapılması beklense de henüz alınmış bir karar bulunmuyor.

Finans Haberleri