ENAG enflasyonu açıklandı! Aylık ve yıllık enflasyon için yeni rakamlar!

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından Ocak 2023 döneminin enflasyon rakamları açıklandı. Ocak ayında çok sert bir enflasyon yükselişi olduğunu duyuran ENAG yeni TÜFE rakamlarını kamuoyuna duyurdu.

Türkiye'de son aylarda TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının doğru olmadığını iddia eden bazı akademisyenler tarafından kurulan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından enflasyon rakamları açıklanıyor. TÜİK'in enflasyon rakamlarını açıklamasından yarım saat önce açıklanan rakamlar çok sayıda vatandaş tarafından takip ediliyor. Resmi bir niteliği olmayan ENAG'ın Ocak 2023 dönemi enflasyon rakamları açıklandı. 

ENAG NE KADAR ENFLASYON AÇIKLADI!

ENAG tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklama ile enflasyon rakamları ilan edildi. Buna göre Ocak 2023 döneminde Tüketici Fiyat Endeksi 8TÜFE) oranında yüzde 9,26 oranında artış meydana geldi. Gerçekleşen bu artış ENAG enflasyonunda bile rekorlardan birisi olurken son 12 aylık TÜFE oranı ise yüzde 121,62 olarak ilan edildi. Açıklanan rakamların resmi bir değeri olmasa da çok sayıda vatandaş tarafından ciddiyetle takip ediliyor.

ENAG ENFLASYONU NASIL HESAPLANIYOR?

ENAG sistemi akademisyenler tarafından hazırlanan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Bazı akademisyenler TÜİK'in vermiş olduğu rakamların yanıltıcı olduğunu iddia ederek farklı bir çalışma ortaya koyuyorlar. Düzenli olarak fiyat araştırmaları yapılırken sisteme binlerce fiyat girişi yapılıyor. Bu fiyat girişleri üzerinden yapılan hesaplamalar ile enflasyon rakamlarına erişilebiliyor. ENAG'ın açıklamış olduğu enflasyonun herhangi bir etkisi bulunmuyor. Sadece fikir vermek amacıyla kullanılırken TÜİK bu rakamların doğru olmadığını ve doğru enflasyonun kendileri tarafından ölçüldüğünü belirtiyor. 

TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamları ile ENAG'ın açıklamış olduğu enflasyon rakamı arasında çok büyük bir fark olması bekleniyor. Kısa bir süre içerisinde TÜİK enflasyon açıklaması yapacak ve Ocak 2023 döneminin resmi enflasyon rakamlarını kamuoyuna ilan edecek.

Finans Haberleri