EYT'de son dakika! Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına verildi!

Merakla beklenen EYT düzenlemesine dair kanun teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Hazırlanan kanun teklifi ile alakalı olarak AK Parti’nin TBMM grubu tarafından ayrıntılı açıklama yapıldı.

TBMM’de AK Parti Grubu tarafından EYT’ye ilişkin kanun teklifi ile alakalı olarak bir basın açıklaması yapıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu EYT teklifine dair ayrıntıları açıkladı. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar bu kanun teklifinin yasalaşması durumunda belirli koşullarda emekli olma hakkı elde edecekler.

EYT KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞINA SUNULDU

EYT kanun teklifi hakkında konuşan Muhammet Emin Akbaşoğlu, “EYT ile alakalı yasal düzenlemeyi yapacağımızı 2021 yılında açıklamıştık. Bugün şu anda EYT ile ilgili kanun teklifimizi Cumhur İttifakı olarak TBMM Başkanlığına sunduk. Bunun hayırlı olmasını diliyorum. Sosyal güvenlik sistemlerinde 3 şart aranır. Sigortalılık süresi, prim ve yaş şartıdır. EYT adı altında oluşan platformların bu konuda talepleri oldu. Prim süresini doldurmak, sigortalılık süresini tamamlamakla beraber yaşa takılan insanlarımız olmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda gerekli birimlere talimat vermiş ve çalışmalar yapılmıştır.” dedi.

4 MADDELİK TEKLİF!

EYT’de kapsama dair de bilgi veren Muhammet Emin Akbaşoğlu, “2 milyon 250 bin çalışanımızı 2023’te doğrudan etkileyecek ve yaklaşık 5 milyon çalışanımızı ilgilendiren bu tarihi reformun arsasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan vardır. Bir hayali gerçekleştiriyoruz. Yapılamaz denilen şeyleri hayata geçiriyoruz. 4 maddeden oluşan bir teklifimiz var. Yalın ve sade bir teklif hazırladık. En genel ve en kapsamlı şekilde hakları genişletiyoruz.

YAŞ ŞARTI TAMAMEN KALKIYOR

Yaş şartının kaldırılması talep edilmişti. Yaşa takılma engelinin kaldırılmasını getiriyoruz. Prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran herkes yaşa takılmadan emekli olma hakkına sahip. Emeklilikte yaşa takılma meselesi bu kanunun yürürlüğe girdiği andan itibaren tarihe karışacak. Bu sadece EYT’liler için geçerli olacak.

ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKLER İÇİN 500 TL DESTEKLEME

Çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içerisinde devam etmesi için sosyal güvenlik destek primini getiriyoruz. İşverenlere emekliliği hak edip emekli olduktan sonra 10 gün içerisinde tekrar işe başlayacak olan bütün çalışanlar için yaklaşık 500 TL’lik bir desteklemeyi Hazine’miz üstleniyor. Yüzde 5 oranında bir destek primi sağlıyoruz.

ZORUNLU EMEKLİLİK KALKIYOR

Taşeron olarak bilinen ve kadrolu işçi statüsüne geçen çalışanlar için de bir düzenleme yapıyoruz. Bu çalışanların emekliliğe hak kazanmaları durumunda zorunlu olarak emekli olacaklarına dair uygulama vardı. EYT teklifi ile bunu da kaldırıyoruz. Bu arkadaşlarımız isterlerse emekli olacaklar isterlerse de çalışmaya devam edebilecekler. Zorunlu emeklilik böylece kaldırılmış oluyor." ifadelerini kullandı.

Finans Haberleri