Seçim sonrası dolar kuru tahminleri! JPMorgan açıkladı, iki ayrı senaryo!

Türkiye ekonomisinde tüm dikkatler 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlere kesildi. ABD’li dev banka JPMorgan seçim sonrası için dolar kuru hakkında iki ayrı senaryo açıklayarak fiyat tahmini yaptı.

Türkiye ekonomisinde artık ana gündem maddesi gelecek hafta sonunda yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri oldu. Ekonomik gelişmeleri seçim odaklı yorumlayanlara yabancı finans kuruluşları da dahil olmaya devam ediyor. ABD’li ünlü yatırım bankası JPMorgan tarafından dolar kuru hakkında farklı senaryolar ele alındı.

SEÇİM SONRASI İÇİN DOLAR KURUNDA İKİ FARKLI TAHMİN!

JPMorgan stratejistleri David Aserkoff ve Inga Q. Galeni tarafından 2 Mayıs’ta Türkiye ekonomisine dair bir rapor hazırlandı. Bu raporda dolar kurunun seçim sonrası görüntüsüne dikkat çekildi. Seçim sonrasında güçlü ortodoks politika uygulanırsa dolar kurunda 25 TL seviyesinin gerçekleşeceği bildirildi. Ilımlı ortodoks politikaların ise seçim sonrasında dolar kurunun 30 TL’ye yükselmesine neden olacağı tahmin edildi.

İlgili raporda iktidar ve muhalefet ayrıntılarına yer verilmese de muhalefetin göreve gelmesi durumunda güçlü ortodoks politikayı, iktidarın seçimi kazanması halinde ise ılımlı ortodoks politikayı uygulayacağı biliniyor. Bu değerlendirmeye göre muhalefet seçimi kazanırsa dolar kuru 25 TL, iktidar seçimi kazanırsa dolar kuru 30 TL olacak tahmini yapıldı.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDECEK ANALİZİ

JPMorgan Nisan ayının ortasında yayımladığı notunda seçim sonrası senaryolarında ortodoks politikalara dönülse dahi yüksek volatilite nedeniyle Türk lirasında değer kaybı beklediklerini belirtmişti. Banka şirketlerin Döviz talebi ve Merkez Bankası’nın rezervlerini artırma hedefi gibi etkilerle Dolar kurunda 24-25 TL seviyelerinin görülebileceğini bildirmişti.

Seçimlerden ekonomi kim tarafından yönetilirse yönetilsin uzmanlara göre çok zorlu bir süreç yaşanacak. Dolar kurunun adil değerinden uzun zamandır uzak kalması özellikle ihracatçıyı sıkıştırıyor. Öte yandan dolar kurunda meydana gelen her yükseliş ekonomiye enflasyon olarak geri dönüyor. Bu paradoks içerisinde yeni dönemde dolar kuruna dair çok önemli gelişmeler yaşanması olağan olarak görülüyor.

Not: Burada yer alan bilgi ve değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Yatırım kararı alacaklar ilgili kişi ve kurumlardan profesyonel danışmanlık hizmeti alabilirler. Emlak365 herhangi bir şekilde yatırım önerisinde bulunmaz. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Finans Haberleri