Toplu sözleşmede uzlaşma açıklaması! Kamu işçilerine yüzde 45 maaş zammı mı veriliyor?

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmeleri ile alakalı olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Vedat Bilgin açıklama yaptı. Uzlaşmaya yaklaşıldığını belirten Bakan Vedat Bilgin anlaşma yapılacağını söyledi.
Toplu sözleşmede uzlaşma açıklaması! Kamu işçilerine yüzde 45 maaş zammı mı veriliyor?

Türkiye’de yaklaşık 700 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmesi ile alakalı olarak yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. Toplu iş sözleşme görüşmelerinde işçileri HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ temsil ediyorlar. Kamu işverenlerini temsilen ise pazarlıklar kamu işveren sendikası TÜHİS tarafından yapılıyor. Bir süredir görüşme halinde olan sendikalar şu ana kadar anlaşma sağlayamadılar. Kamu işçilerinin toplu iş sözleşme görüşmelerine dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulundu.

CUMA GÜNÜ GÖRÜŞÜLECEK!

Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi yapılan görüşmelerde bir noktaya ulaşıldığını söyleyen Bakan Vedat Bilgin, “Kamu işçilerimizin toplu iş sözleşmeleri ile ilgili süreci yakından takip ediyoruz. Biz bakanlık olarak taraf değiliz. İşveren ile işçileri buluşturup anlaşmayı teşvik ediyoruz. Cuma günü bu konuyu TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ ile bir araya gelerek yeniden değerlendireceğiz. Bir uzlaşmaya yaklaştık. Bunu artık çözüm yoluna sokarak çerçeve protokolünü imzalayacağız. İşçilerimizin memnun olacağı bir toplu iş sözleşmesi yapılacağına inanıyorum.” dedi.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

Kamu işçileri için TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ pazarlık masasında ortaya koydukları talepleri kamuoyuna açıkladılar. Buna göre kamu işçilerinin en düşük brüt maaşlarının 15.000 TL olarak belirlenmesi ve bunun üzerine de tüm işlerin maaşlarına yüzde 45 zam yapılması talep ediliyor. TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay bu teklif ile alakalı yaptığı son açıklamada, “İşçilerimizin aleyhine herhangi bir anlaşmaya imza atmamız mümkün değil. Taleplerimizi bildirdik. Artık karşı tarafın yeni teklifini bekliyoruz.” dedi.

NE TEKLİF EDİLDİ?

İşveren sendikası tarafından kamu işçilerine yapılan toplu iş sözleşmesi teklifleri de kamuoyuna yansıdı. İlk teklifte brüt taban maaşın 11.500 TL olması ve yüzde 30 zam önerildi. Bu teklifin işçi sendikaları tarafından reddedilmesi üzerine TÜHİS yeni bir öneride bulunarak 12.000 TL brüt taban maaş ve yüzde 40 maaş zammı teklifinde bulundu. TÜRK-İş ve HAK-İŞ bu son teklifi de reddetti. Maaş zammında taraflar anlaşmaya neredeyse vardılar ama brüt taban maaşta 3.000 TL’lik bir fark bulunuyor. Taraflar seçim öncesinde anlaşma imzalamak istiyorlar.