20 senelik zaman aşımı var! Konut sahipleri o bedeli başvurursa geri alabilecek

Milyonlarca konut sahibini ilgilendiren son derece önemli bir uyarı yapıldı. Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha binaların sağlamlığı sorgulanırken ev alan kişilere 81 il için hemen başvuru yapmaları önerildi.
20 senelik zaman aşımı var! Konut sahipleri o bedeli başvurursa geri alabilecek

20 senelik zaman aşımı var! Konut sahipleri o bedeli başvurursa geri alabilecek - Kahramanmaraş depremi sonrasında Türkiye bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze kalmıştı. Deprem sonrasında milyonlarca kişinin yaşadığı evleri hasar görürken 42 bin kişinin ise evi mezarı haline gelmişti. 

Bir kere daha depremin değil çürük binaların insanları öldürdüğü ortaya çıkarken Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Dr. Çiğdem Mine Yılmaz tüm konut sahiplerini uyardı. Evinin depreme karşı dayanıksız olduğunu düşünen ve yapılan bina deprem dayanıklılık testi ile bunu kanıtlayanların hakları bulunuyor. 

MÜTEAHHİTLER O PARALARI İADE EDECEKLER! 

Tüketicilerin kanunlarla korunduğunu belirten Yılmaz "Tüketicinin korunmasına yönelik kanuna göre, bir konutu kredi yoluyla alan, konut finansman kuruluşu dediğimiz kredi kullanılacak kuruluştan, finansal kiralama şirketlerinden konut satın almış kişiler, konutun ayıplı çıkması halinde; yani binanın, kolonunda hata, yapımda eksiklik, ağır kusur olması durumunda, biz bunlara ayıplı diyoruz" diyerek Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 12'nci maddesine göre tüketicilerin 5 sene içerisinde konutunu satın aldığı kişi ya da firmadan ayıbın giderilmesini talep edebileceğini söyledi. 

KUSURLU, ÇÜRÜK BİNALARDA MÜTEAHHİTİN SORUMLULUĞU KAÇ SENE, ZAMAN AŞIMI VAR MI?

Binada yer alan kusurun gözle görülemeyecek bir yerde olması ya da müteahhit tarafından saklanması durumunda vatandaş için uygulanan sürenin 20 sene olacağını belirten Yılmaz "Ayıp hileyle gizlenmişse veya ağır kusuru varsa bu 5 yılın dışında, daha uzun süreli zaman aşımı süreleri de var. Taşınmaz satışı dışında, halk arasında 'kat karşılığı sözleşme' dediğimiz eser sözleşmesiyle binayı yaptırdığımızda, gözle görülür bir ayıp ortaya çıktığında, burada 5 yıllık süre var. Ancak bu 5 yılın dışında maddi zararımızın tazmini için de 20 yıllık süremiz var" dedi. Ayıplı binanın yıkılması durumunda ise tüketici yaşadığı il / ilçeye bağlı olan mahkemeye başvuru yaparak para iadesi talep edebilecek.