3 ilde 1,5 milyon binaya gaz stop sistemi kurulacak!

Kahramanmaraş depreminde görülen faydasının ardından İstanbul, Bursa ve Eskişehir’de toplam 1,5 milyon binaya “gaz stop” sistemi kurulacak. Bu sistem ile afet anlarında yangın çıkması önlenecek.
3 ilde 1,5 milyon binaya gaz stop sistemi kurulacak!

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem büyük bir felakete neden olmuştu. Bu felaketin ardından Türkiye’de köklü bazı değişiklikler yaşanmaya başlandı. Depremin üzerinden haftalar geçti ve 11 ilde binlerce bina yerle bir oldu. Yapılan incelemelerde uzmanlar çok önemli bir ayrıntıya ulaştılar. 7,6 ve 7,7 büyüklüğünde iki ayrı deprem olmasına ve binaların yıkılmasına karşın Kahramanmaraş’Ta kent içerisinde doğalgaz şebekelerinden kaynaklanan herhangi bir yangın meydana gelmedi. Bu yangınların önlenmesini ise bina bazlı gaz stop sistemi sağladı. Afet anında binalara giden doğalgaz kesildi ve yangın riski sıfırlandı.

3 İLDE YOK!

Bina bazlı gaz stop sistemi bir çok ilde uygulanıyor. Ancak 2002 yılından önce gaz şebekesi olan üç il olan İstanbul, Bursa ve Eskişehir’de bu sistem bulunmuyor. Gaz stop sisteminin başarılı olmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı çalışmalara başladı ve bu sistemin bu iç ile de kurulmasına karar verildi. 2002 öncesinde inşaatı yapılan servis hatları da bina bazlı gaz stop sistemi içerisine dahil edilecekler. Bu işlemin yapılabilmesi için Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) yetkilendirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; İstanbul, Bursa ve Eskişehir’de eski hatlara gaz stop sisteminin kurulması için çalışma başlattı. İstanbul’da 1 milyon 160 bin, Bursa’da 323 bin, Eskişehir’de ise 90 bin bina bulunuyor. Her binanın ana şebekesine en yakın noktaya montajı yapılacak sistem ile binaların güvenliği sağlanmış olacak.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

Gaz stop sistemi kurulduğunda servis kutusu ve bileşenlerinde bir hasar meydana geldiğinde ilk müdahaleye kadar gaz akışı otomatik olarak kesiliyor. Deprem anında parçalanma, delinme gibi durumlarda sistem kapanıyor ve gaz akışı yaşanmıyor. Böylece büyük yangınlar ve olası patlamalarla felaketin boyutu artmıyor. Bu sistemle can kayıplarının da önüne geçmek mümkün oluyor.