Arsa sahipleri dikkat! Kat karşılığı sözleşmeleri böyle yapın, arsanızdan olmayın!

Arsalarını kat karşılığı olarak müteahhide vermeyi planlayanların dikkat etmeleri gereken konular merak ediliyor. Kat karşılığı sözleşmeleri nasıl yapılmalıdır? Kat karşılığı sözleşmelerde nelere dikkat edilmezse kayıp büyük olur?
Arsa sahipleri dikkat! Kat karşılığı sözleşmeleri böyle yapın, arsanızdan olmayın!

Türkiye’de konut yapımında farklı yollar bulunmaktadır. Bu yollardan birisi de arsa sahibinin arsasını kat karşılığı sözleşme ile müteahhide vermektir. Bu şekilde arsa sahibi herhangi bir para ödemeden yapılan anlaşma oranında konut sahibi oluyor. Müteahhit ise bu şekilde ekstra arsa maliyeti olmadan proje yapabilme imkanı buluyor. Ancak kat karşılığı sözleşmeler genellikle sorun çıkarabiliyor. Bu da tarafların hukuki olarak doğru hareket etmemelerinden kaynaklanıyor.

HUKUKİ YARDIM ALINMALI

Boş bir arsası için herhangi bir müteahhit ile kat karşılığı sözleşme yapacak olan arsa sahiplerinin ilk yapmaları gereken hukuki destek almalarıdır. Bu hukuki destek alınmadan yapılacak olan sözleşmelerin faturası çok ağır olabiliyor. Arsa sahipleri bazen arsalarını bile kaybedebiliyorlar. Sözleşmede var olan daireleri almak için maliyetten dahi daha fazla harcama yapmak zorunda kalan arsa sahipleri olabiliyor.

BUNLARA DİKKAT EDİLMELİ!

Bu sözleşmede süreler net belirlenmeli. Binanın yıkılması, inşaat ruhsatının alınması ve inşaata başlama, kaba inşaatın, ince işlerin bitişi, bahçe ve peyzaj düzenlemesi, iskânın-kat mülkiyeti tapularının alınmasıyla ilgili süreler açık ve net bir şekilde belirlenmelidir. Teminat alınmalıdır. Cezai şart konulmalıdır. Kullanılacak malzemeler ve teknik özellikler, ayrıntılı olarak belirlenmelidir. İnşaata başlar başlamaz sözleşme gereği kendisine kalacak yerlerin tapusu yükleniciye hemen verilmemelidir. Sözleşmeye kademeli devir yapılacak şekilde hükümler konulmalıdır. Yüklenici hak ettiği kadar yerin tapusunu, hatta biraz daha azını almalıdır ki, inşaat yarım kaldığında arsa sahipleri mağdur olmasınlar. Bu ve benzeri hususların sözleşmede yer alması, olası mağduriyetleri önleyecektir.

Müteahhitler yapılan kat karşılığı sözleşmelerde yazılı olan kurallar uymak zorundalar. Uymadıkları halde yasal yaptırım ile karşılaşmaları olasıdır. Ancak bu sözleşmeler özensizce hazırlanması durumunda arsa sahipleri büyük sıkıntılarla karşılaşabiliyorlar. Bazı müteahhitler işi yarım bırakıyor, bazıları ise arsa sahiplerine teslim edecekleri daireleri kalitesiz malzemeler ve kötü işçilikle yapabiliyor.