Çalışacak inşaat işçisi bulamıyorlar! Sektör çaresiz kaldı, çözüm bekliyorlar!

İnşaat sektöründe işçi sorunu yaşanmaya başlandı. Deprem nedeniyle artan şantiyelerde çalışacak işçi bulunamıyor. İnşaat şirketleri Türkiye’den yurt dışına inşaat işçisi gönderilmesinin durdurulmasını ve yurt dışından inşaat işçisi getirilmesi talep ettiler.
Çalışacak inşaat işçisi bulamıyorlar! Sektör çaresiz kaldı, çözüm bekliyorlar!

İnşaat sektöründe uzun bir süredir işçi krizi yaşanıyordu. Yetişmiş elemanların yurt dışına giderek daha çok gelir elde etmeleri nedeniyle yurt içinde inşaat işçisi sorunu yaşanmaya başlandı. Deprem nedeniyle bölgede yoğunlaşacak olan çalışmalarda şantiyelerde işçi sorunu baş gösterdi. Sektör temsilcileri devletin buna bir önlem alması gerektiğini belirtirken öncelikle ne kadar inşaat işçisi gerektiğinin belirlenmesini istiyorlar. Bunun ardından yurt dışına inşaat işçisi gönderiminin geçici olarak durdurulmasını isteyen sektör temsilcileri giden işçilerin de dönmeleri için teşviklerin devreye sokulmasını öneriyorlar. Gerekmesi halinde ise yurt dışından inşaat işçisi getirilmesi bir başka seçenek olarak tavsiye ediliyor.

İNŞAAT İŞÇİSİ BULUNMUYOR!

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım konuya ilişkin bir açıklama yaparak, “Çalışanların yurt dışını veya kamu işlerini tercih etmesi sorun oluyor. Mühendis var ama ara eleman bulamıyoruz. Belli meslek grupları kendi aralarında örgütlenip fiyat arttırıyorlar ve firmalar da zorunlu olarak kabul ediyor. Şimdi deprem felaketinden dolayı iş makineleri bu bölgelere gittiler. Orada inşaatlar arttıkça diğer illerde sorunlar yaşanacak. Bu soruna acil çözüm bekliyoruz.” dedi.

YURT DIŞINA GİDEN İŞÇİLER GERİ GETİRİLMELİ

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu ise, “Deprem bölgesinin özel koşulları nedeniyle işçiler ek ücret talep etmeye başladılar. İş gücü ihtiyacı belirlenip mevcut rakamlarla karşılaştırma yapılmalıdır. Bunun ardından bir yol haritası hazırlanmalıdır. Yurt dışına giden iş gücünün nasıl geriye getirilebileceği konusunda da düşünmek gerekir. Sonrasında eğer ihtiyaç kapanmıyorsa yurt dışında işçi getirmek değerlendirilebilir. Bugün sektörde işçi sorunu var ama Türk yapı sektörü bu sorunu aşabilecek güçtedir.” ifadelerini kullandı.

NİTELİKLİ İNŞAAT İŞÇİSİ BULUNAMIYOR

Nitelikli işçi bulamadıklarını söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, “Üyelerimizden bu konu için çok sayıda şikayet alıyoruz. Hem işçi yok hem de istenilen rakamlar beklenenin çok üzerinde. Bir ihaleye teklif verilmiş, orada hesap edilen işçi gideri iki katına çıkmış. Şimdi o firma nasıl süreci tamamlayacak? Nitelikli bir ustanın günlük yevmiyesi 1000-1200 liraya ulaştı. Üstelik deprem bölgesinde binlerce konut yapılacak. Bunların hızlıca tamamlanması için de sorunun çözümü önemli.” dedi.

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu önerilerini de açıklayarak, “2023 yılı sonuna kadar inşaat sektörü çalışanlarının yurt dışına çalışmaya gitmeleri durdurulmalıdır. Bize uyumlu ülkelerden işçi getirtilmesi de kolaylaştırılmalı. Bunun ardından ise meslek lisesi sayısı artırılarak yeni eleman yetişmesi sağlanmalıdır.” şeklinde konuştu.