Cumhurbaşkanı Erdoğan Gülbaba Türbesi Açılışını Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Macaristan ziyareti kapsamında TİKA desteği ile restore edilen Gülbaba Türbesi açılış törenine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Gülbaba Türbesi Açılışını Gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Macaristan ziyareti kapsamında TİKA desteği ile restore edilen Gülbaba Türbesi açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2 günlük resmi ziyaret kapsamında Macaristan'a gitti.



Macaristan Cumhurbaşkanı tarafından resmi tören ile karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ziyaretinde kalabalık bir heyette eşlik ediyor.



Gülbaba Türbesi Açılış Töreni Düzenlenecek



İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da iyi bir seviyeye taşınması adına ziyaret büyük bir önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti esnasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği ve iki ülkenin işbirliği ile restorasyon çalışmaları tamamlanan Gül Baba türbesinin resmi açılışını gerçekleştirdi.



Gülbaba Türbesi Nerede?



Erdoğan tarafından açılışının yapılması beklenen Gülbaba Türbesi Macaristan sınırları içerisinde yer alıyor.



Budin'in manevi bekçisi olarak anılan ve Türk Macar ilişkilerindeki dostluğun sembolü olarak kabul edilen Gülbaba Türbesi, Macaristan'ın başkenti olan Budapeşte'de yer alan Gül Tepesi bölgesinde yer alıyor.



2014 senesinde Türkiye ile Macaristan arasında imzlanan protokolün ardından türbenin restorasyon çalışmalarına başlanmış, TİKA'da restorasyon konusunda destek sağlamıştı. Gülbaba Türbesi restore edilirken aynı zamanda türbenin içerisine Gülbaba Müzesi bölümü de eklenmişti.



Gülbaba Kimdir?



Veli Baba Dergahına bağlı olan Bektaşi dervişlerinden biri olan ve Gülbaba adı ile tanınan dervişin gerçek adının Cafer olduğu bilinmektedir. Yiğitliği ve gözü pekliği ile tanınan Gülbaba, Kanuni Sultan Süleyman döneminde Macaristan'a davet edilmiştir.



1541 senesinde burada vefat eden Gülbaba'nın mezarı burada bulunmakta olup daha sonra kabri türbeye çevrilmiş ve burada onun adını taşıyan tekke kurulmuştur. 1914 yılında tarihi eser olarak tescil edilen türbe sonrasında ise 1962 yılında müze haline getirildi.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"