Deprem uzmanı riskli bölgeyi açıkladı! 7.2 şiddetinde deprem bekleniyor!

Deprem uzmanı Dr. Kenan Akbayram yeni bir deprem açıklaması yaparak 7.2 büyüklüğünde deprem olabilecek hattı açıkladı. Deprem riski olan bölge neresi ve kaç şiddetinde deprem bekleniyor?
Deprem uzmanı riskli bölgeyi açıkladı! 7.2 şiddetinde deprem bekleniyor!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından depreme karşı çok büyük bir hassasiyet oluştu. Yıkımın büyük olmasından dolayı insanlarda nerede yaşarlarsa yaşasınlar bir deprem endişesi hakim olmaya başladı. Deprem uzmanları de deprem beklentisi içerisinde oldukları yerleşim yerlerini açıklayarak hem yetkilileri hem de vatandaşları uyarıyorlar.

BİNGÖL'DE DEPREM BEKLENTİSİ!

Bingöl Üniversitesi Enerji , Çevre ve Doğal Afet Araştırmaları merkezi Müdürü Dr. Kenan Akbayram yeni bir deprem değerlendirmesinde bulunarak, “Bingöl sismik tehlikeleri çok yüksek yerleşim yerlerinden birisidir. Burada bulunan fayların bir kısmının önümüzdeki dönemlerde burada bir deprem üreteceğini düşünüyoruz. Daha doğru bir ifade ile söylersek elimizdeki bilimsel veriler bize burada bir deprem olacağını işaret ediyor.

Bu faylardan en önemlisi de Yedisu fayıdır. Bu fay Bingöl’ün Kuzey Anadolu Fay zonunun geçtiği bölümlerinde bulunuyor. Bu fayın uzunluğu 75 kilometre ve yapılan hesaplamaya göre burada bir deprem olursa büyüklüğünde 7,2 olacak. Bu deprem gerçekleşirse Bingöl Merkez, diğer ilçeler ve komşu kentler bundan etkilenir. Hazırlanmalıyız, hazırlanırsak bu etkiyi azaltırız." dedi.

Bingöl’ün tek deprem tehlikesi olmadığını söyleyen Kenan Akbayram, “Bunun yanında Bingöl içerisinde bazı başka faylar var, davranışlarını çok iyi bilmiyoruz ama aktif olduklarını biliyoruz. Bunlardan bir tanesi Palu ile Bingöl arasındaki literatürde Gökdere segmenti diye geçen Doğu Anadolu fay zonunun parçası. Bu fayda son 160 yılda kırılmadığını bildiğimiz tek fay parçası. Dolayısıyla burası sismik boşluk dediğimiz bir yer, depremi yaşayacak bir yer. Nazimiye’den gelen bir fay zonu var maalesef. Nazimiye-Karakoçan’ı kat ediyor, Bingöl’e geliyor. Onun da deprem davranışı hakkında çok bilgimiz yok. Bunun dışında Bingöl’ün kuzey ilçelerinde maalesef fay var. Genç ilçemizde yeni tespit ettiğimiz bir fay var.” şeklinde konuştu.

8 ŞİDDETİNDE DEPREM OLMAYACAK!

Bingöl’de 8 büyüklüğünde deprem olacağı iddialarına net şekilde karşı çıkan Kenan Akbayram, “Basında depremle alakalı dezenformasyonlar alabiliyor. İnsanlar depremden endişe ediyorlar. 2 ay önce büyük bir felaket yaşadık ve kayıplarımız can yaktı. Ancak Bingöl’de 8 şiddetinde bir deprem olacağına dair söylentiler öne çıktı ve bunda da beni kaynak gösteriyorlar. Benim Bingöl’de 8 şiddetinde bir deprem olacak şeklinde açıklamam yok.” şeklinde konuştu.