Depremde yaşanan büyük yıkımın asıl nedeni ortaya çıktı

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen deprem 11 ilde büyük bir yıkıma neden olurken depremin yarattığı büyük yıkımın nedeni ortaya çıktı.
Depremde yaşanan büyük yıkımın asıl nedeni ortaya çıktı

Depremde yaşanan büyük yıkımın asıl nedeni ortaya çıktı - 6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem ne yazık ki tam 11 ilimizde etkili olmuş, 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

Yaşanan depremin yarattığı büyük tahribat ve yıkım sonrası binaların sağlamlığı tartışma konusu olmuştu. Konu hakkında yeni açıklama ise Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay tarafından yapıldı. 

DEPREMDE BİNALAR NEDEN YIKILDI?

Çağatay depremin yıkıma uğrattığı Adana'da binaları incelediklerini dile getirerek "Yıkılan binalarda yaptığımız incelemede, beton kalitesinin çok kötü. Betonda ayrışmalar oluştuğu, uygun olmayan iri agregaların kullanılmış olduğunu gördük. Burada agregalar, 7-8 santimetre büyüklüğündeydi. Bu durumda betonun geçirimsizliği azalmış oluyor. Kumu, çakılı, bir miktar çimentoyu, suyu karıştırarak beton elde edemezsiniz" diyerek yıkılan binaların tümünde beton kalitesinin son derece düşük olduğunu dile getirdi. 

 Binalardaki beton kalitesinin yanı sıra demir kalitesinin de düşük olduğunu belirten Çağatay "Etriyeler kesme güvenliğini sağlayan elemanlardır. Kolon ve kirişlerin, sargı bölgelerinde sık arayla 10 santimetreyi geçmeyecek şekilde örülmesi gerekiyor. Ayrıca her bir etriye kolon demirlerine bağlanmalıdır. Bunlar sıkı şekilde bağlanmadığında; beton dökümü sırasında etriyeler aşağı doğru kayarak etriye aralıklarında açılmalara neden oluyor. Ölçümlerde bazı binalarda 30 ile 50 santimetre arasında etriye aralıkları olduğu tespit edildi" dedi.