Dere Yataklarına Yapılan Kaçak Yapıların Yıkımlarına Başlandı, Dere Yataklarına İmar Verilmeyecek!

Özellikle de Doğu Karadeniz bölgesinde daha yoğun yer alan dere yataklarına yapılan kaçak yapılar için yıkım kararları uygulanmaya başlandı.
Dere Yataklarına Yapılan Kaçak Yapıların Yıkımlarına Başlandı, Dere Yataklarına İmar Verilmeyecek!

Özellikle de Doğu Karadeniz bölgesinde daha yoğun yer alan dere yataklarına yapılan kaçak yapılar için yıkım kararları uygulanmaya başlandı. Detaylar haberimizde...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaşanan büyük sel felaketlerinin ardından dere yataklarına kurulan kaçak yapıların yıkımlarına başlama kararı aldı.



Deprem Olması Halinde Rize Yok Olur!



Yürütülen yıkım çalışmalarını değerlendiren KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, “Orası dere yatağı olmasının yanında aynı zamanda deniz yatağı. Altı tamamen kumluktur. Bugün Rize’de aynı şekilde büyük bir sorun var.



Bütün dolgu yapılan alanlardaki binaların altlarında çürümeler zeminde oturmalar görüldü. Bu nedenle bir şehirleşme planı yapılıyor. Ama bunu yaparken biz aynı durumda olan Yomra’da olduğu gibi yapılaşma ruhsatı veriyoruz. Rize’dekiler 10-15 kat, Yomra’dakiler 25 katın üzerinde.



Büyük bir taşkında orası da zarar görecektir. Biz genellikle riski önlemek değil, afet olduktan sonra rehabilitasyonu düşünen bir topluluğuz. Ama bilimle yola çıkılırsa sorunlar çözülür” dedi.“Yıllar boyunca değişmeyen bir süreç var.



Vatandaş yolun kenarında kolayına geldiği için evini dere yatağının bitişiğine yapıyor. Sonra bir yağış geliyor bu doğal afet değil. Bu doğanın kendi yatağında akan suyunu kesip sonra kendine afet oluşturmaktır. Tamamen yanlış yapılaşma sonucu şehirleri su basıyor.



Bunu uzmanlar da söylüyor ama uygulamaya geldiği zaman bakıyoruz ki yine aynı bildiğimiz gibi 100 yıllık hesabını yaptık deniliyor. 500 yıllık yağışın gelemeyeceğin garantisini kim veriyor size? Biz doğaya hükmedemeyiz. Trabzon’da her yerde dere yatakları işgal altında” diyerek vatandaşları uyardı.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"