Ev sahipleri dikkat, fazla vergi ödemeyin! Bu harcamaları vergiden düşebilirsiniz!

Ev sahiplerinin her yıl ödemeleri gereken kira gelir vergisi ile alakalı olarak araştırmalar hız kazandı. Hangi harcamaları ev sahipleri beyannamelerde gider yazarak kira gelir vergisini düşürebilecekler?
Ev sahipleri dikkat, fazla vergi ödemeyin! Bu harcamaları vergiden düşebilirsiniz!

Kira geliri elde eden mülk sahipleri her yıl bir önceki yıl elde ettikleri kira geliri üzerinden kira gelir vergisi ödüyorlar. 2022 yılında kira geliri elde eden ev sahipleri 9.500 TL’lik istisnai tutar haricinde elde ettikleri kira gelirleri için vergilendirilecekler. Bunun için de beyannamelerin bu ay verilmesi gerekiyor. EV sahipleri bu beyannamelerde gelir olarak kira kazançlarını bildirecekler. Aynı beyannamede gider olarak da bazı harcamalara yer verilebilecek. Peki hangi harcamalar gider olarak düşülebilecek?

HANGİ HARCAMALAR GİDER OLARAK YAZILABİLİR?

Kira gelir vergisinin elde edilen kira geliri tutarına göre farklı oranlarda hesaplandığı biliniyor. Bu kira gelir vergisi hem gelirlerin hem de giderlerin hesaplanması ile ortaya çıkıyor. Çoğu ev sahibi de bazı harcamalarının gider olarak bildirilebileceğinden haberleri yok. Bunun için de ödemeleri gereken kira gelir vergisinden daha fazla tutarlarda ödeme yapmak durumunda kalıyorlar.

Kira geliri elde edilen ev için başta emlak vergisi olmak üzere ödenen tüm vergi, resim, harç harcamaları gider olarak eklenebiliyor. Son 5 yıl içerisinde konut satın alanlar konut satın alma bedelinin yüzde 5’ini kira gelirinden düşebilirler. Bu sadece tek bir konut için yapılabiliyor.

Kiraya verilen konut eğer konut kredisi çekilerek alınmışsa bu konut kredisinin faizleri de kira gelirinden düşülebiliyor. Bu bağlamda 2022 yılında ödenen tüm faizler kira gelirinden düşülebilir. Eğer kiraya verilen ev için sigorta yapılmışsa bu sigorta harcamaları da kira gelirinden düşülür. Bunun yanında kira geliri elde ederken kendisi kira ödeyenler ödemiş oldukları kiraları da kira gelirinde düşebilirler.