Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa sakın bunu yapmayın, hapis cezası var!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklarda yasal süreçlerin takip edilmemesinin bedeli çok ağır olabiliyor. Özellikle konut dokunulmazlığının ihlal edilmemesi gerekiyor. Ev sahipleri bu ihlal ile hapis cezası ile alabiliyorlar.
Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa sakın bunu yapmayın, hapis cezası var!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında çeşitli anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Son dönemlerdeki ekonomik gelişmeler ve kira fiyatlarının artmasından dolayı kiracıların bazıları sağlıklı kira ödemeleri yapamıyorlar. Ev sahipleri de kira alamadıkları için finansal sıkıntıya girebiliyorlar. Bu durumda taraflar yaşanan aksamaya bir son vermek için akıllarına gelen ilk şeyi yapıyorlar. Ancak hukuki kaideler göz ardı edilince bedeli çok ağır oluyor. 

EV SAHİPLERİ HAKLIYKEN HAKSIZ OLUYORLAR

Kiracının kira ödemesi yapmaması ev sahibinin mağdur olması anlamına geliyor. Hukuk da mağdur olan ev sahibinin yanında duruyor. Ancak ev sahibi yasal süreçleri işletmek yerine kiracısının evine kiracısından habersiz girip kilit değiştirebiliyor veya eşyalarını kira borcuna karşılık alabiliyor. Bunlar tamamen hukuka aykırı davranışlar olabiliyor ve kiracının şikayetçi olması halinde faturası da çok ağır oluyor. 

Öncelikle ev sahipleri kiradaki evlerine kiracılarından habersiz bir şekilde giremezler. Bu açık bir şekilde konut dokunulmazlığının ihlali anlamına geliyor. Konut dokunulmazlığının ihlalinin Türk Ceza Kanunundaki cezası ise 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezasıdır. Konut dokunulmazlığı ihlali suçu gece saatlerinde yapılırsa ceza yarı oranında arttırılıyor. Kira borcunu tahsil etmeyi amaçlayan ev sahibi bir anda hapis cezası ile karşılaşabiliyor. 

Ev sahiplerini bekleyen bir diğer tehlike ise evin kilidini değiştirip kiracının eşyalarına el koymak oluyor. Görünürde ev sahibi hakkını istiyor olabilir. Ancak bunu tamamen usulsüz bir şekilde yapıyor. Kiracının kira sözleşmesi devam ederken eve girmesinin engellenmesi başlı başına bir hak ihlali oluyor. Kiracıdan o ayın kirası ev sahibi tarafından istenecek ama eve girmesi engelleniyor. Bu ihlalin bedeli ağır olduğu gibi kiracının eşyalarına hukuksuz bir şekilde el konulmasının da hapis cezası bulunuyor. Ev sahibinin kira borcunu tahsil etmesinin yasal yolu bunlar değildir. 

EV SAHİPLERİ KİRA BORÇLARINI NASIL ALABİLİRLER?

Ev sahipleri kira borçlarını iki yasal süreci işleterek alabilirler. Kiracılar hakkında icra yolu işletilebilir veya dava açılabilir. Bu yolla kiracılardan kira borçları devlet zoruyla tahsil edilebilir. Hatta açılan davada tahliye talebi de eklenirse kiracı evden çıkarılır. Bu da yaşanan sorunu kökten çözecektir.