Ev sahipleri evlerini satmak isteyecekler! Asgari ücret zammı onları da vuracak!

Türkiye'de hayat pahalılığı zirve yaparken ev sahiplerini 2023 yılında çok daha kötü günler bekliyor. Asgari ücrete yapılacak olan zam ev sahiplerini oldukça zor durumda bırakacak.
Ev sahipleri evlerini satmak isteyecekler! Asgari ücret zammı onları da vuracak!

Ev sahipleri son dönemlerde fahiş zamlarla gündeme gelseler de bazı konularda oldukça zor durumda kalabiliyorlar. Bunlardan birisi de aidat meselesi oluyor. Apartmanlarda veya sitelerde ortak giderler için ödenen aidatların miktarları çoğu yerde kira fiyatlarını geçti. Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların zor durumda kalmasına neden olan aidatlar için yeni gelişmeler yaşanacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI ETKİLEYECEK!

Asgari ücrete yapılacak 2023 zammı apartmanlarda ve sitelerde aidatların katlanmasına neden olacak. Apartmanlarda ve sitelerde çalışan kapıcı, temizlik ve güvenlik görevlileri gibi personeller genellikle asgari ücret ile maaş alıyorlar. Asgari ücrete 2023 yılı için en az yüzde 50 zam yapılması bekleniyor. Bu durum gerçekleşince apartmanlarda ve sitelerde ortak giderler de direkt olarak katlanmış olacak. Haliyle aidatlara da benzer oranlarda zamlar yapılacak. Bu da çok büyük bir ödeme güçlüğünü beraberinde getirecek. 

10 BİN TL'Yİ BULAN AİDAT OLACAK!

Lüks sitelerde aidatların ne kadar yükseleceğine dair tartışmalar şimdiden başladı. Bu durumda lüks sitelerde evi olanlar şimdiden kara kara düşünmeye başladılar. 10 Bin TL'yi geçecek aidatların nasıl ödeneceği ev sahiplerini oldukça düşündürmeye başladı. Bu ev sahiplerinin bir çoğunun evlerini satışa çıkarmak gibi bir karar alabilecekleri konuşulmaya başlandı. Ev sahipleri yüksek miktarlı aidat borcunu ödemek yerine evlerini satarak paralarını farklı bir şekilde değerlendirmeyi daha makul bulabilecekler. 

EV SAHİBİ İLE KİRACI ARASINDA YENİ SORUNLAR ÇIKACAK

Ev sahipleri kiralara yüzde 25 sınırlaması ile zam yapabilirken aidatlar yılda iki katına çıkabiliyor. Bu durum çok yeni bir sorunun da kapısını aralayacak. yasalara göre kiracılar aidat ödemelerini yapmakla yükümlüler. Ancak çok kritik bir detay bulunuyor. Eğer aidat tutarı kira tutarından yüksekse o yüksek kısım kiracı tarafından ödenmek zorunda değil. Bu durumda kiracı kira fiyatı kadar olan aidatı ödeyebilecek üstünü ise ev sahibinin ödemesini bekleyecekler. Ev sahipleri de kiracıların aidatları için ödeme yapmak istemeyecekler. İlerleyen aylarda bu konu konut sektörünün en büyük tartışması haline gelecek.