Ev sahiplerinin bir yıl içinde iki defa zam yapma hakkı var mı?

Son yıllarda konut satış ve kira fiyatlarının hızla artış göstermesi ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirdi. Hükümet iki tarafın orta yolu daha kolay bulabilmesi için yüzde 25 zam sınırı uygulamasını getirmişti. Ancak bu karar pek fayda etmedi.
Ev sahiplerinin bir yıl içinde iki defa zam yapma hakkı var mı?

Enflasyonun hızlı bir şekilde artış göstermesi genellikle kiracıların bütçesini zorluyor. Oturdukları eve kira öderken bir yandan temel ihtiyaçlarını karşılamak durumunda kalan kiracılar ev sahipleri ile uğraşıyor. Bu noktada pek çok kiracı ev sahibinin yıl içinde iki defa zam yapıp yapamayacağını merak ediyor.

KİRACILAR HAKLARINI ARAŞTIRMAYA BAŞLADI

Kira fiyatlarının dengelenmesi için hükümet geçtiğimiz yıllarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasını devreye almıştı. Ancak bu duruma pek çok ev sahibi uymazken, kiracılardan yüzde 25’in üzerinde zam talep etmişti. Kiracılar bu durumda mahkemelerin yolunu tutarken, bir yandan da haklarını araştırıyor.

1 TEMMUZ 2024’TE SONA ERECEK

Aktarılan son habere göre yüzde 25’lik kira zam sınırı uygulaması 1 Temmuz 2024 yılında sona erecek. 8 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulanmaya başlanan zam sınırı kararının sona ermesine sayılı zaman kaldı. Ev sahipleri bu karara göre kirayı bir önceki yılın en fazla yüzde 25 fazlası kadar zamlandırabiliyordu.

EV SAHİPLERİ YILDA İKİ DEFA ZAM YAPABİLİR Mİ?

Son yıllarda maaşlara ara zam gelmesi sonrasında bu durumu fırsat olarak görmeye çalışan pek çok ev sahibi yıl içinde iki defa zam yapmaya kalkıştı. Ancak ev sahiplerinin istedikleri zaman kirayı artırma gibi bir lüksleri bulunmuyor. Yapılan düzenlemeye göre ev sahipleri kiracılarına sadece yılda 1 defa zam yapabilecek. Şu anda 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olan yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasına göre kiralara en fazla yüzde 25 zam yapılabilecek.

Hükümet yüzde 25 kira zam uygulamasını 1 Temmuz'da yürürlükten kaldıracak. Bu tarihten sonra kiracı ve ev sahiplerini nasıl bir sürecin bekleyeceği ise merak konusu!