Fırsatçı ev sahiplerinin son oyunu deşifre oldu! Kira farkı için dava açıyorlar!

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak ve yüksek fiyata evlerini kiraya vermek için uygulamaya soktukları bir yol daha deşifre oldu. Mahkemeye koşan ev sahipleri kiracıları zor durumda bırakabiliyorlar.
Fırsatçı ev sahiplerinin son oyunu deşifre oldu! Kira farkı için dava açıyorlar!

Ev sahiplerinin bir kısmının fırsatçılık peşinde koşmaları akıllara gelmeyecek yollara başvurmalarına neden olabiliyor. Bu yolları deneyen ev sahipleri amaçlarına ulaşabiliyorlar. Bir ev sahibi kiracısını evden çıkarıp daha yüksek bir bedelle yeni bir kiracıya evi kiralayarak kazancını ciddi anlamda arttırabiliyor. Fırsatçı ev sahiplerinin hiç hoşlarına gitmeyen ise eski kiracılar oluyor. Onlar için de çeşitli yollar geliştirdikleri bilinirken kiracılara yönelik son oyunları da deşifre oldu.

EV SAHİPLERİNİN SON OYUNU!

Eski kiracılarını evden çıkmaya ikna edemeyen ev sahipleri eğer kiracısı 5 yılı doldurmuşsa kendilerine yardımcı olacak bir avukat bularak hesap yapmaya başlıyorlar. Bu 5 yıllık süre içerisinde kiracının yaptığı kira zamlarını hesaplamaya başlıyorlar. Enflasyonun altında yapılan zamlar yeniden hesaplanıp enflasyon seviyesine yükseltiliyor. Yani 3.000 TL kirası olan bir ev için 5 yıl önce yüzde 20 enflasyon varken yüzde 10 zam yapılmışsa o zaman kira 3.300 TL’ye çıkmıştı. Ancak yasal olarak enflasyona göre kira 3.600 TL’ye çıkması gerekiyordu. Ertesi yıl da bu rakam üzerinden aynı şekilde kira zammı yapılıyor. Ev sahibi işte 5 yıl boyunca oluşan bu farkı hesaplayarak kiracısı aleyhinde alacak takibi başlatıyor. Bu konuda emsal bir karar da olduğu için ev sahibi mahkemede haklı çıkıyor.

Benzer bir olay İstanbul Samatya’da yaşayan F.A.’nın başına geldi. 6 yıldır bir evde kiracı olan F.A.’nın ev sahibi evi boşaltmasını istedi. Normal kira zammı yapmayı teklif eden F.A.’ya ev sahibi olumsuz yanıt verdi. Maksadı kiracıyı evden tahliye etmek olan ev sahibi kira zam oranlarının enflasyon oranında yapılmadığı gerekçesi ile davacı oldu.

Yaşanan olay hakkında konuşan mağdur kiracı F.A. “Pandemi döneminde ev sahipleri ile kiracılar anlaşarak düşük oranlarda kira zammı yaptılar. Ben de ev sahibimin rızası ile bu şekilde kiraya zam yaptım. Ancak kendisi beni evden tahliye etmek istedi. Rayiç bedeli ödemeyi kabul ettim ama ev sahibi geçmiş dönem alacakları yüzünden dava açtı. Mahkeme onu haklı buldu ve icra yoluyla bunun tahsilini istedi. Ev sahibi de ya evi boşalt ya da öde diyor.” dedi.