Gayrimenkul yatırımında trend değişti! Fiyatlar yükseldi, satış rekorları kırıldı!

Konut fiyatlarında gerçekleşen artışlar insanları farklı gayrimenkul yatırımlarına yönlendirdi. Konut alamayanlar konut dışı gayrimenkullere yöneldiler ve satış rekorları kırıldı.
Gayrimenkul yatırımında trend değişti! Fiyatlar yükseldi, satış rekorları kırıldı!

Gayrimenkul yatırımı denilince akla ilk gelen konut yatırımıydı. Ancak bu eğilim artık tamamen değişti. Bu zorunlu değişiklik son 2 yıllık süreçte meydana geldi. İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını yükseltti. Yükselen bu fiyatlarda bir miktar da balon oluşunca konut yatırımı yapmak hem zorlaştı hem de kazanç oranı azaldı. Bunun üzerine insanlar farklı alanlara yönelip gayrimenkul yatırımı yapmaya başladılar.

NEDEN GAYRİMENKUL YATIRIMI?

Türkiye’de son 2 yıl içerisinde ekonomi politikasında köklü değişiklikler yapıldı. Enflasyon yükselirken faizlerin düşürülmesi ve bir taraftan da dövizin baskılanması ile vatandaşlara birikimlerini muhafaza etme şansı bir verilemedi. Zarar edeceklerini gören vatandaşlar ise gayrimenkule yöneldiler. Ancak konut fiyatlarındaki yükseklik konutu bir alternatif olmaktan çıkardı.

KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ!

Konut fiyatları uçuşa geçti, ev alamayanlar çareyi alternatiflerinde aradı. Arsa, iş yeri ve tarla satışları patladı. Türkiye'de 2022'nin tamamında konut satışları, 2021'e göre yüzde 0,4 düştü, 1 milyon 485 bin 622 konut satıldı. Üstelik bu yılın şubat ayında geçen seneye göre konut satışlarında yüzde 18'lik düşüş kaydedildi. Konut satışındaki düşüş diğer gayrimenkul yatırımlarına yansıdı.

TÜM ZAMANLARIN REKORU!

Show Haber'in haberine göre konut dışı satışlar tüm zamanların rekorunu kırdı. Konut dışı satışlar, 2021'de tüm satışlara bakıldığında oranı yüzde 50,60, 2022'de 54,07, 2023'ün ilk 2 ayında ise 57,67 ile tarihi rekor kırdı.

ARSA EN İDEAL YATIRIM OLDU!

Konut yerini artık arsa almaya başladı. Arsa satın alarak beklemeye geçenler paralarını katlama imkanı buluyorlar. Bugün İstanbul’da ortalama bir konut almak yerine cazibe merkezi adayı bölgelerden aynı maliyetle farklı farklı 4-5 arsa alınabiliyor. Bu da ilerideki kazançları katlayabiliyor.