Hemen bakın sizin şehrinizde olabilir! 18 il için fay yasası ile eviniz için taşınma kararı alınabilir

En az 18 ili kapsaması beklenen fay yasası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum son dakika açıklaması yaparak son durumu aktardı. 100 bin binanın taşınması ve yeni inşaat yasağı getirmesi beklenen fay yasası hangi illeri kapsıyor, ne zaman çıkacak açıklandı.
Hemen bakın sizin şehrinizde olabilir! 18 il için fay yasası ile eviniz için taşınma kararı alınabilir

Hemen bakın sizin şehrinizde olabilir! 18 il için fay yasası ile eviniz için taşınma kararı alınabilir - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum 11 ilde büyük bir deprem felaketi yaşanmasına neden olan Kahramanmaraş depremi sonrası önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Kurum bölgede yaraların sarılması ve yeniden normal hayata dönüş için çalışmalara başladıklarını belirterek alınan önlemleri açıkladı. Bölgede önceliği kalıcı konutlar inşa edilene kadar depremzedelerin rahat yaşayabilecekleri geçici konut, çadır ve konteyner kentler yapmak olduğunu belirten Bakan Kurum fay yasası hakkında da yeni bilgiler verdi. 

FAY YASASI NEDİR, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Asrın felaketi olarak tarihe geçen Kahramanmaraş depremi ile 43 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken binlerce bina da çökmüştü. Yaşanan deprem hakkında bilgilendirme yapan Bakan Kurum fay yasası hakkında da açıklamalar yaparak "Şu an fay Yasası'yla ilgili bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Hocalarımızdan, bilim insanlarımızdan dünyadaki literatürleri de dikkate almak suretiyle bu mesafenin maksimum ne kadar olması gerektiğini istişare ettik.

Oradan da emniyet payı almak suretiyle daha uzak mesafelere yerleşeceğiz. Bilim insanlarımız bunun daha kısa mesafesinde yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız. O mesafede emniyetli alan nereyse, sağlam zemin nereyse oralara inşasını gerçekleştireceğiz" diyerek AFAD'ın yasa üzerinde çalıştığını ve radikal kararlara imza atacaklarını söyledi. 

FAY YASASI KAPSAMINA GİREN 18 İL HANGİSİ?

Aksaray,

Bolu,

Sakarya,

Yalova,

Bursa,

Balıkesir,

Manisa,

İzmir,

Aydın,

Denizli,

Erzurum,

Kahramanmaraş,

Hatay,

Hakkari,

Muğla,

Eskişehir,

Kütahya,

Bingöl.

Fay yasası kapsamında 100 bin binanın taşınabileceği, binaların taşındığı bölgelerde inşaat yasaklarının getirilmesi gibi yeni kararların alınması beklenirken son deprem sonrası kapsama giren illerin sayısında da artış olabileceği belirtiliyor.