Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe binasının kaçak bölümünü İBB dozerle yıkmaya başladı!

İstanbul Sancaktepe’de Hiranur Vakfı’na ait olan külliyenin ruhsata aykırı olarak yapılan yaklaşık 4.500 metrekarelik kaçak bölümü İBB ekipleri tarafından yıkılmaya başlandı. Hiranur Vakfı bir süre önce 6 yaşında kız çocuğunun evlendirilmesi iddiası ile gündeme gelmişti.
Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe binasının kaçak bölümünü İBB dozerle yıkmaya başladı!

Türkiye’nin gündemine bir süre önce Hiranur Vakfı bomba gibi düşmüştü. 6 yaşında bir kız çocuğunun yıllar önce evlendirildiği iddiası ile Türkiye’nin en çok konuştuğu konulardan birisi haline gelmişti. O olay hakkında mahkeme süreci devam ederken Hiranur Vakfı şimdi ise bir kaçak yapı yıkımı ile gündem oldu.

KAÇAK BÖLÜMÜN YIKIMINA BAŞLANDI

İstanbul’da İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın İstanbul Sancaktepe’de bir külliyesi bulunuyor. Bu külliyenin bir kısmının kaçak olarak yapıldığı daha önce tespit edilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri bu kaça bölümün yıkımı için bugün harekete geçtiler.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ekipleri bugün Sancaktepe’ye giderek ilgili kaçak bölümün yıkımını iş makineleri ile yapmaya başladılar. Yıkımın hukuksuz olduğunu ileri süren Hiranur Vakfı yöneticileri ise görevlilere engel olmaya çalıştılar.

Hiranur Vakfı'nın Sancaktepe binasının kaçak bölümünü İBB dozerle yıkmaya başladı!

YIKIM KARARININ GEÇMİŞİNİ AÇIKLADI!

Sancaktepe’de yıkım yapılan alana giden İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün bir açıklama yaparak, “Yaklaşık bir yıl önce başlattığımız tespit çalışmalarımız doğrultusunda alınan yıkım kararını gerçekleştirmeye başladık. 2022 yılının şubat ayında İBB'nin rutin kontrolleri sırasında burada bir kaçak yapılaşma tespit etmiştik. Yıkımı gerçekleştirilen yer; imar planlarında 5 blokluk konut alanı. Ama ruhsatına aykırı şekilde ara bölmelerde kapatmaların olduğunu tespit etmiştik.

İlk yetkili olan ilçe belediyesine bu konuyu yazıyla belirledik. Sancaktepe Belediyesi'nden dönüş olmadı. Tekrar yazıyla bildirdik. Haziran ayında tekrar yazışma yaptık. Akabinde Ağustos ayında “Değerlendirmeler yapılmaktadır” gibi aslında yapılması gereken işi öteleyen cevabi bir yazı geldi. Hemen akabinde tekrar yazı yazdık; “Ruhsata aykırı imar izni olmayan yapılar var, bunların yıkılması ya da ruhsata uygun hale getirilmesi gerekiyor” diye. Yine bir işlem yapılmadı.

Kasım ayında İBB olarak işlem yapacağımızı, işlem yapmayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı bildirdik. Yine işlem yapılmaması üzerine geçtiğimiz aralık ayında binayı mühürledik. Konuyu yasal olarak İBB encümenine taşıdık. Oy birliği ile idari para cezası kararı alındı. İlgililere tebliğ edildi. Bir ay içinde yine herhangi bir düzeltme işlemi yapılmadığı için İBB encümeninde oy birliği ile yıkım kararı alındı. Tebliğ edildi.

Taraflar bunu mahkemeye taşıdı. Bu ayın 15'inde mahkeme yürütmeyi durdurma kararına gerek olmadığına hukuki usullere uygun olduğuna karar verdi. Yani konu hukuki denetimden de geçti. Hukuki denetim doğrultusunda biz yapmamız gereken yasal görev ve sorumluluklarımız doğrultusunda yapının kaçak olan bölümlerinin yıkımına başladık.” dedi.

SANCAKTEPE BELEDİYESİ SORUMLULARI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Akgün, ocak ayında görevini yapmayan ilçe belediyesi sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Akgün, 5 blok arasında ruhsata uygun olmayan şekilde kapatılmış yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik kaçak alanı yıktıklarını da belirtti.

Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki merkezi yaklaşık 12 dönümlük arazi üzerinde bulunuyor. Arazide, vakıf merkezi ile 5 blokluk dershane, yatılı Kuran kursu, yatakhane ve aşevi yer alıyor. Vakıf bu alanda faaliyetlerini sürdürürken kalabalık bir cemaate sahip olduğu da biliniyor. Gerçekleştirilen bu yıkım neticesinde Hiranur Vakfı’nın atacağı adımların neler olacağı merakla bekleniyor.