İMKON Uyardı "Çimentoya Yüzde 40 Zam Kabul Edilemez, İnşaat Sektörü İçin Yarın Çok Geç Olabilir!"

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu yayımlamış olduğu basın bülteni ile inşaat sektörünü bekleyen ciddi kriz için uyarıda bulundu.
İMKON Uyardı "Çimentoya Yüzde 40 Zam Kabul Edilemez, İnşaat Sektörü İçin Yarın Çok Geç Olabilir!"

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu yayımlamış olduğu basın bülteni ile inşaat sektörünü bekleyen ciddi kriz için uyarıda bulundu. Tasfiye kararnamesi, çimento fiyatlarına zam ve yükselen konut kredisi faiz oranları için acil çözüm istendi!

Tasfiye kararnamesi ve fiyat farkı kararnamesi için en çok çalışan federasyonların başında yer alan İMKON hala çıkmayan tasfiye kararnamesi ve ardından gelen çimento fiyatlarına yüzde 40 zam hakkında yeni basın bülteni yayımladı.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu İMKON konu hakkında bugün son derece sert bir açıklama yaptı ve çimento zammının geri alınmaması durumunda 4 fedarasyon ve alk 45 birlik ile 120 bin üyeden oluşan birliğin iş bırakma çağrısı yapacağını duyurdu.



İnşaat Sektörü Hükümetin Üvey Evladı Mı?



Tahir Tellioğlu imzası ile yayımlanan yeni basın bülteni ile daralan Türkiye ekonomisine dikkat çekilerek bu süreçte hükümetin desteklerine daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.



Başkan Tellioğlu yapmış olduğu açıklamasında “Yaklaşık 100 gündür devam eden ekonominin seyri ve Hükümetin aldığı kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerle birlikte yasal düzenlemeleri dikkatle izliyor, yakinen takip ediyoruz.



Birçok sektörle ilgili başta otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada KDV ve ÖTV desteği gibi olumlu düzenlemeler yapılırken, inşaat sektörünün sorunlarına Hükümetimizin kulaklarını tıkatmasının sebebi anlaşılamamaktadır. Müteahhitlik sektörü olarak zor günler geçirdiğimiz bu dönemlerde devlet desteği olmadan; piyasa durgunluğu, yüksek konut kredi faizi ve aşırı fiyat artışlarına karşı bu süreci atlatmamız mümkün değildir.



Çimento Fiyatların Yüzde 40 Zam Kabul Edilemez!



2018 yılında yüzde 38 oranında zamlanan çimento fiyatlarına yüzde 40 zammın kabul edilemez olduğunu belirten Tellioğlu "Mevcut ekonomik şartların doğurduğu ağır maliyetlerle mücadele eden sektöre bir darbede en önemli tedarikçi konumunda olan çimento sektöründen gelmiştir.



2018’in Ocak ayından itibaren % 37 zam yapan çimentocuların, aynı yılın sonunda 1 Ocak’ta uygulanmak üzere % 40’lık fiyat artışı yapacakları söylenmektedir. Birçok alanda indirim olduğu bugünlerde, bu fiyat artışlarının izahı mümkün değildir. Bu duruma Hükümetimiz izin vermemelidir.



Bu fiyat artışı uygulamaya konulursa konuyu rekabet kurumuna taşıyacağımızı, buradan da çözüm bulunamazsa zaten duran inşaat sektöründe üyelerimize tamamen iş bırakma çağrısı yapabiliriz" dedi.



Fiyat Farkı Hakkı Eklenerek Tasfiye Kararnemesi Acilen Çıkarılmalıdır



Mecliste bekleyen tasfiye kararnamesine de değinen Tellioğlu "Birçok alandan sektöre vurulan bu darbeler sektörde birçok iflasları ve mağduriyetleri beraberinde getirecektir. SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZIN ISRARLA, DEFATEN ACİLİYETİ OLMAYAN BAŞLANMAMIŞ İŞLERİN CEZASIZ BİR ŞEKİLDE TASFİYESİNİN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEMESİNE RAĞMEN, kamu kuruluşları sanki bu sözleri hiç duymamış, Sayın Cumhurbaşkanımız da bunları sadece laf olsun diye söylemiş gibi meslektaşlarımızın birçok kurumda teminatları yakılmış ve ihale yasağı getirilmiştir. Bu hakkaniyete aykırıdır ve kabul edilebilir bir şey değildir, maalesef ekseriyette mevcut durum da budur.



Sektör olarak talebimiz, TBMM Plan bütçeden çok dar bir şekilde geçen kamu müteahhitlerine yönelik tasfiye kararnamesinin kapsamı nihai karar merci TBMM Genel kurulunda genişletilerek fiyat farkı ve teminatları yananların teminatlarının iadesi de eklenerek çıkartılmalıdır. Bu meyanda tüm Türkiye’de inşaat sektörünü kucaklayan kurumsal yapımızla sektörün ihtiyaç duyduğu çözüm önerilerini ve sektörde elzem hale gelen yasal düzenlemelere ait görüşlerimizi ilgili Bakanlıklarla paylaştık.



Ancak ne yazıktır ki; Türkiye’de yaşadığımız sorunlar ve bu sorunlara karşı yetkililerin aldığı tedbirlerin, günü kurtarmaya veya belli kesimleri korumaya yönelik olduğunu maalesef üzülerek müşaade ediyoruz. Anadolu’daki müteahhitlerimiz yüksek girdi maliyetleri ve finansman sorunlarına mülkiyetlerini ipotek verme adına çözüm ararlarken, bazı sermaye odaklarına müteahhitlik sınıfında değerlendirilerek sıfır maliyetli kaynak aktarılması ve onların talepleri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılması son derece üzücüdür.



Biz sektörün çatı kuruluşu olarak; yıllardır sektörün sağlıklı yapıya kavuşması gerekliliğini söylüyoruz. Ekonomik sistem her darboğaza girdiğinde başladığımız yere tekrar dönmek istemiyoruz. Sektörün mesleki yasayla güçlendirilerek, kendisini temsil etme ve ifade etme, sorunlarını çözme kapasitesine eriştirici niteliğe kavuşturulması, Türkiye ekonomisinde sarsılmaz bir sektör olmasını ve sektöre güven duyulmasını istiyoruz." diyerek son derece önemli açıklamalarda bulundu.



Emlak365.com