İstanbul emlak piyasası karıştı! Yüzde 10 indirim yapıldı, satışlar durdu!

İstanbul’da fay hattına yakın ilçelerde emlak piyasası adeta durdu. Deprem endişesiyle hem kiralık hem de satılık konutlar iki aydır boş bekliyorlar. Özellikle eski daireler ne satılıyor ne de kiralanabiliyor.
İstanbul emlak piyasası karıştı! Yüzde 10 indirim yapıldı, satışlar durdu!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem felaketi ülke genelinde çoğu şeyde köklü değişikliklere neden oldu. En çok da emlak sektörü bu durumdan etkilendi. Fay hattına yakın olan ilçelerde insanlar emlak yatırımı yapmayı pek uygun görmemeye başladılar. İstanbul’da fay hattına yakın ilçelerde emlak piyasasında adeta yaprak kımıldamıyor.

İstanbul’da fay hattına yakınlıkları ile bilinen Zeytinburnu ve Bakırköy gibi sahil şeridindeki ilçelerde özellikle eski yapılar sahiplerinin ellerinde kaldı. Bölgede yaşayan vatandaşlar Kahramanmaraş deprem felaketinden sonra bu eski binaları boşaltmaya başladılar. 30-40 yıllık binalarda bulunan konutları ev sahipleri kiraya verirken çok zorlanıyorlar. Bakırköy ve Zeytinburnu’nda kiralık ve satılık konut ilanlarında enflasyon yaşanıyor. Çok sayıda ilan var ama eski binaları kiralayan yok.

KİRA FİYATLARI DÜŞTÜ

Bakırköy ve çevresinde artık kiralık konut bulmak eskisi gibi çok da zor değil. Hatta kiralık konut fiyatlarında düşüş de meydana geldi. Deprem felaketinden önceki fiyatlarla bugünkü fiyatlar karşılaştırıldığında Bakırköy’de ortalama yüzde 10 oranında kiralar düşmüş. Sahil şeridinde bulunan eski binaları kimse kiralamak istemiyor. Kiralama talebi azalınca ev sahiplerinin evlerini satışa çıkardıkları da görülüyor ama evleri satın almak için müşteri bulunmuyor.

KUZEY İLÇELER DEĞERLENDİ

İstanbul emlak piyasası deprem riskine göre pozisyon almaya başladı. Sahile yakın ilçeler nasıl değersizleşmişse aynı şekilde sahilden uzaklaşan kuzey ilçeler de o kadar değerlendi. Bu ilçelerde konut fiyatları da kira fiyatları da arttı. Hatta ne satılık ne de kiralık konut bu ilçelerde kalmadı. İlana çıkan konutlar çok kısa bir sürede alıcısını bularak satılıyor.