İstanbul'a ilçe ilçe, semt semt deprem uyarısı! Celal Şengör açıkladı, deprem riski en yüksek yerler

Türkiye’de acı bir şekilde yeniden hatırlanan deprem gerçeğinin ardından olası bir İstanbul depremine ilişkin önemli bir gündem oluştu. Prof. Dr. Celal Şengör İstanbul’da fay hattının en yakınında yer alan yerleşim yerlerini açıkladı.
İstanbul'a ilçe ilçe, semt semt deprem uyarısı! Celal Şengör açıkladı, deprem riski en yüksek yerler

Türkiye depremin acı tablosu ile karşı karşıya kalında gündemin ana maddesi deprem oldu. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde 7.6 şiddetinde gerçekleşen iki depremin yıkıcı etkisi çoğu vatandaşı bundan sonrası için telaşlandırdı. Son depremde yaklaşık 40 bin vatandaş hayatını kaybederken 80 binden fazla bina da ağır hasar gördü. Olası bir İstanbul depremi de gündemin ana maddelerinden birisi haline geldi.

DEPREM UYARISI YAPTI!

Deprem konusunda çalışmaları ve açıklamaları ile dikkat çeken uzmanlardan birisi olan Prof. Dr. Celal Şengör olası bir İstanbul depremine dair çok önemli açıklamalarda bulundu. İstanbul’da fay hattına çok yakın yerleşim yerlerini açıklayan Prof. Dr. Celal Şengör, “Büyükçekmece ile Küçükçekmece arası, Küçükçekmece ile Haliç arası. Buralar sahile paralel giden yerler. Avcılar, Samatya ve Yedikule de tehlikeli bölgeler. Karşı tarafa yani Anadolu Yakasına geçtiğimizde Fenerbahçe ve ileride Kartal, Tuzla, Adalar. Bu saydığım bölgelerin tamamı gay hattına çok yakın yerler. Olası bir depremde de en çok etkilenecek yerler diyebiliriz.” dedi.

İSTANBUL’DA DEPREM GERÇEĞİ

İstanbul’da deprem gerçeği olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Celal Şengör, “Bu kentte deprem olacağını uzun yıllardır herkes biliyor. Çok önceden biz bu gerçeği kabul ederek işe başlamalıydık. İş işten geçtikten sonra ne yapsan boş. Bina stokunuzu bu deprem gerçeğine göre dizayn etmelisiniz. Bu konuda yöneticilerin artık inisiyatif almaları gerekiyor. İstanbul’da bir yıkım olması demek Türkiye için en kötü felakettir. Bu da kolay kolay toparlanamaz. Aklınıza gelen her şeyin merkezi burası. Yıkıldığı an Türkiye kilitlenir.” ifadelerini kullandı.

DEPREM NE ZAMAN OLACAK?

Depremin zamanına ilişkin sorulan soruya cevap veren Prof. Dr. Celal Şengör, “Depremin zamanını nokta atışı tespit edebilecek bir sistemi insanlık henüz geliştiremedi. Sadece fay hareketlerine, tarihsel sürece bakarak şu bölgede deprem olacak diyebiliyorsunuz. O depremin şiddetini doğru tahmin edebilirsiniz ama zamanını bilemezsiniz. İstanbul’da da deprem olacak ama şu zaman diyemem. Biz yarın deprem olacakmış gibi hazırlanırsak depremden korkmamıza da gerek kalmaz.” şeklinde konuştu.