İstanbul'da 1,5 milyon konut dönüşüyor! Murat Kurum açıkladı, ilk temeller atılıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bir açıklama yaparak İstanbul’da gerçekleştirilecek olan kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi verdi. Bu amaçla 1,5 milyon konutun dönüşeceğini belirten Bakan Murat Kurum ilk temelin atılacağı tarihi açıkladı.
İstanbul'da 1,5 milyon konut dönüşüyor! Murat Kurum açıkladı, ilk temeller atılıyor!

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin ardından tüm gözler İstanbul’da olası bir depreme çevrildi. Felaketin boyutu büyük olunca İstanbul’un depreme hazırlıklı olması tartışmaları başladı. Bunun için de İstanbul’da kentsel dönüşüm planları yeniden gözden geçirildi ve 1,5 milyon konutun acilen dönüşümü için harekete geçildi. Konuda dair Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi veren Çevre Bakanı Murat Kurum, “Vatandaşımız önümüzdeki seçimi sizin almanız lazım yedili masa gelirse bizim konutlarımızı yapmaz açıkta kalırız diyor. Aynısını İstanbul'a taşıyacağız. İstanbul'u da dönüştürmek zorundayız. Binası yıkılmış, arsası kalmışsa hissesine düşen arsa bedelini ödemeye mükellefiz. İster parasını ödeyeceğiz, isterse başka yerden arsa, isterse rezerv konut vereceğiz. 6316 sayılı yasayla bu konuştuklarımızı yapabiliyoruz. Ekstra bir durum yok. Kura ile en yakın yerde dağıtımını yapmak suretiyle süreci ilerleteceğiz.” dedi.

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

Açıklamalarını sürdüren Bakan Murat Kurum, “2013 yılıydı, sayın cumhurbaşkanımız kentsel dönüşüm seferberliğini başlattı. Yıkılan binalara bakmak lazım, bizim tespitlimiz 99 öncesi yapılar yüzde 96.4 oranında. Deprem yönetmeliğini değiştirdik 3 defa, 3.3 milyon konutun dönüşümü sağladık. Sadece İstanbul'da 1 milyon 200 bin deprem riski olan konutun dönüşümünü yaptık. İstanbul'da 93 bin konutun yapımı devam ediyor. Bu yeterli mi. Bu iradeyi daha güçlü ortaya koymalıyız. 1.5 milyon acil dönüşmesi gereken konut var. Bu konularla ilgili iradeyi daha güçlü ortaya koymalıyız. İstanbul ülkemizin milli güvenlik meselesi bu kadar hassas bir konu. İstanbul'da biz ilave bir nüfus getirmeden İstanbul'umuzu finansın, kültürün merkezi haline getirmeliyiz. Burada AR-GE'nin olduğu bir merkez olmalı. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımızla Ataşehir'de finans merkezini açacağız. 2,5 milyon metre kare alanı var. 50 bin kişi istihdam edilecek. Buradaki arkadaşlarımız istihdam olacak. İstanbul şu an finans merkezi konumunda belli başlı alanda zaten hizmet veriyor. Ama burada ayrıcalıklar olacak. Muafiyetler olacak. Hizmet sektörünün yoğun yaşandığı, üretimin, istihdamın yoğun olduğu bir şehir haline getireceğiz. Yakın şehirleriyle Bolu, Düzce, Sakarya, Bursa, Yalova, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Çanakkale ile beraber düşünmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

"ESENLER'DEKİ ASKERİ ALANI ALDIK, AYIN 22'SİNDE TEMELLERİ ATACAĞIZ"

İstanbul’da 1,5 milyon konutun acil dönüşeceğini söyleyen Bakan Murat Kurum, “Bu planlama çerçevesinde acil dönüşüm gerekiyor. Rezerv alanları neden oluşturduk. Biz 1,5 milyon riskli konutumuzun 500 binini olduğu yerde yapacağız. Kalan 500 bin konutumuzu da uydu kentler kuracağız. Bunun da ilk temellerini inşallah 10 bin konutun temelini ayın 22'sinde sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile atacağız. Esenlerdeki askeri alanı aldık. Bu alanı rezerv alanların temelini atacağız. Ayın 22'sinde sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifi ile temellerini atacağız. MSB'ye teşekkür ediyorum. Kendilerine tahsis olan tüm alanlarla ilgili gerekli desteği bize verdiler. Anadolu yakasında Tuzla'da, Pendik'te alanlarımız var. Hepsi askeri alan değil. Bu alanlarda konutlarımızı yaptıktan sonra vatandaşlarımızı taşıyacağız. Bunu rızaya dayalı olarak yapacağız.

Herkesin huzurla yaşayacağı bir alan yaratmalıyız. Herkesin İstanbullu dediğimiz zaman kadınlarımız, çocuklarımız bunu hak etmiyor mu. Bizim ülkemiz çok zorlu bir süreçten çıktı. Siz 20 yıllık iktidar dönemi gördünüz mü. Bu istikrarı ilk defa gördük. Bu dönemde önceliklerimiz vardı. Hastanelerimiz yoktu.. Şehir hastanelerimizi yaptık. Üniversite için İstanbul'a ya da Ankara gidilmeliydi. Dönüşüm için gücünüz olmalı. Altyapıyı oluşturmalısınız. Dolayısıyla bunları yaptık ve 2013 de bu iradeyi ortaya koyduk. Ülkemizin olası afetlere karşı Ulusal Risk Kalkanı ile daha dirençli hale getirmek için bilim insanlarıyla bu çalışmaları yürütüyoruz. Bilim insanları ile 13 grubumuz var. Bu çalışma çerçevesinde çalışmalarımı yürütüyoruz. Yasal değişikliklerden tutunda ne varsa tüm alanlara ilişkin bu çalışmaları yapıyoruz. Bunlar seçim beyannamesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanacak. İstanbul'umuz için ülkemiz için planlananlar seçim beyannamesinde olacak.

Yerel yönetimlerimizle beraber dönüşümleri yürüteceğiz. Her bölgemizde ne İstanbul ne Ankara ne de İzmir bir bu alanlarda yardım istediklerine yapmadı diyemez. Ne gerekirse yapıyoruz. Biz İstanbul'u kaderine terk edemeyiz. Kusura bakmasın kimse siz söz verip hiç bir yeşil alan yapmayanlara... Biz sadece İstanbul'da 1200 tane kaçak yapı yıktık sadece. Sen belediye başkanısın ya işini yap seni millet belediye başkanı yapmış.” şeklinde konuştu.