Kahramanmaraş depremini bilmişti! Naci Görür İstanbul depremi için tarih verdi

Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem büyük bir yıkıma neden olurken bölgeyi uzun süredir yakın takip altına alan ve her açıklamasında sık sık uyarılarda bulunan Naci Görür hem yaşanan depremi değerlendirdi hem de yeni deprem uyarısı yaptı. Bir sonraki büyük deprem nerede olacak?
Kahramanmaraş depremini bilmişti! Naci Görür İstanbul depremi için tarih verdi

Kahramanmaraş depremini bilmişti! Naci Görür İstanbul depremi için tarih verdi - Türkiye 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan iki büyük depremle büyük bir felaket yaşamıştı. Asrın felaketi olarak anılan aynı gün meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki şiddetli deprem büyük bir yıkıma neden olmuştu. 

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kilis, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da da deprem nedeni ile yıkılan çok sayıda bina yer almıştı. Ne yazık ki yıkılan binaların enkazında on binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken gözler yeni deprem riski olan bölgelere çevrilmişti. 

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE OLACAK, BEKLENEN BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ İÇİN SON DURUM NE?

Katıldığı televizyon programının canlı yayınında açıklama yapan Prof. Naci Görür "Ben 30 yıldır söylüyorum. 23 yılı geçti. Burada bu bölgede yabancı bir bilim adamı bizim Türklerden de oluşan bir ekiple özel bir çalışma yaptılar. Bunu 2000 senesinde yaptılar. 1999 senesinden sonra her an büyük bir deprem olma ihtimali yüzde 62 dediler. 

 İstanbul'da 7'nin üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 80'lere çıktı. İstanbul depremi de Maraş depremi gibi eli kulağında. Hazırlık yapıldı ama yeterince yapılmadı. İstanbul depreme hazır mı derseniz, hayır değil. dolayısıyla üzüleceğiz, yine içimiz yanacak. İstanbul'da deprem olursa, emin olun bu Maraş yöresindeki depremden daha fazla hasar alırız. Çünkü İstanbul'da yapı stoğunun kalitesi, yoğunluğu, nüfus yoğunluğu çok daha fazla" diyerek yaşanacak olası bir İstanbul depreminde can kaybının yüksek olacağını ve acilen önlem alınması gerektiğini dile getirdi. 

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ İÇİN 3 GÜN ÖNCE UYARI YAPMIŞTI! DEPREMİ ÖNCEDEN BİLMEK MÜMKÜN MÜ?

Depremin önceden hangi bölgede olabileceğini tahmin ettiklerini ancak kesin tarih ve yer veremeyeceklerini belirten Naci Görür son olarak Kahramanmaraş depremi için depremin yaşandığı 3 gün önce uyarıda bulunmuştu. Yerin sismik hareketleri üzerinden deprem bölgeleri belirlenirken riskin yüksek olduğu yerlerde binaların güçlendirilmesi ve yapı stokunun depreme uygun ve dayanıklı hale getirilmesi büyük önem taşıyor.