Kentsel Dönüşümde Asbest Tehdidi İçin Yeni Önlemler Geliyor

Uzun yıllar son derece dayanıklı bir yalıtım maddesi olması nedeni ile inşaatlarda kullanılan asbest kanser yaptığı nedeniyle yasaklanmıştı.
Kentsel Dönüşümde Asbest Tehdidi İçin Yeni Önlemler Geliyor

Uzun yıllar son derece dayanıklı bir yalıtım maddesi olması nedeni ile inşaatlarda kullanılan asbest kanser yaptığı nedeniyle yasaklanmıştı.

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yıkımlar ile yasaklanmadan önce kullanılan asbest büyük tartışmalara neden olmuştu.



Hiçbir önlem alınmadan yapılan yıkımların sağlık açısından olan zararına dikkat çeken uzmanların uyarıları sonuç getirdi ve asbest için eski binaların yıkımında önlem alınmasına karar verildi.



Asbest "Akciğer Kanseri" Riski Oluşturması Nedeni İle 2010 Yılında Yasaklanmıştı



Asbest Avrupa ülkeleri tarafından kanser riski taşıdığı için yasaklanmış ancak Türkiye'de resmen yasaklanması 2010 yılını bulmuştu. Konu hakkında değerlendirmede bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Orhan Koç, “Solunan lifler akciğerlerde birikir ve zarar verir, böylece akciğerde zedelenmeler başlar.



Asbeste maruz kalınması sonucunda asbestoz, malign mezotelyoma ve akciğer kanseri gibi kanserlerle asbestten kaynaklanan çeşitli plevral reaksiyonlar, dermatozlar gibi meslek hastalıkları oluşabilir” diyerek ciddi riski bir kere daha gözler önüne serdi.



Gerekli Önlemler Mutlaka Alınmalı



Koç açıklamasında “Asbest, söküm esnasında kırılarak havaya bulaşıyor. Uzmanlar yurtdışı uygulamalarında olduğu gibi ülkemizde de asbestli malzemeyi kırmadan, dökmeden sökerek istif edip, özel ambalajlarla paketliyor.



Malzemeler yine bu konuda yetkilendirilmiş firmalar tarafından taşınıyor ve Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Manisa illerindeki özel bertaraf merkezlerine götürülerek orada gömülüyor. Bu sürecin tümünde havada asbest lifi olmaması lazım. Asbest lifleri var olduğu zaman oradaki çalışanların etkilenme ihtimali çok yüksek.



Bu liflerin solunması kanser oluşturabiliyor. Sertifikalandırdığımız asbest söküm uzmanları nezaretinde gerçekleştirilen sökümlerde mevzuat ve standartlar çerçevesinde bu önlemler alınıyor. Bakanlığa görüşlerimizi ilettik.” diyerek önlemlerin daha ciddi bir şekilde alınması gerektiğini söyledi.



Haber Kaynağı: emlak365.com



NOT: BU HABERİN İZİNSİZ, AKTİF LİNK VERİLMEDEN, BİR BÖLÜMÜNÜN ALINMASI VEYA TAMAMININ KOPYANIP KULLANILMASI DURUMUNDA HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILACAKTIR…"