Kentsel dönüşümde sistem değişiyor! TOKİ devreye girecek, maliyetler bölüşülecek açıklaması!

Finans Analisti İslam Memiş, kentsel dönüşümler ile alakalı olarak yapılacak uygulamalara dair önemli bilgiler verdi. TOKİ’nin devreye gireceğini iddia eden İslam Memiş kentsel dönüşümün çok cazip olacağının altını çizdi.
Kentsel dönüşümde sistem değişiyor! TOKİ devreye girecek, maliyetler bölüşülecek açıklaması!

Türkiye’de deprem felaketinin ardından kentsel dönüşüm çok önemli bir hale geldi. Bu felaketin sonrasında özellikle İstanbul’daki riskli yapıların dönüşümüne dair çalışmalar hızlandı. Verilen bilgilere göre İstanbul’da dönüşmesi gereken 1,5 milyon konut bulunuyor. Bunların içerisinde de 300 bin konutun acil olarak dönüşmesi gerekiyor. Buna dair planlama yapılırken İstanbul’da belirlenen rezerv alanlarda bu konutların inşası başlayacak.

KREDİ LİMİTLERİ ARTTIRILDI

Kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla geçtiğimiz hafta verilen destek kredisinde limit artırımı uygulaması yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından alınan karar ile kentsel dönüşüm kredisi limiti 650 Bin TL’den 1 Milyon 250 Bin TL seviyesine yükseltildi. Uygulanan faiz oranı da yüzde 1,04’ten aylık yüzde 0,79’a düşürüldü. Daha düşük maliyetlerle vatandaşlara kentsel dönüşüm kredisi verilecek.

Kentsel dönüşüm ile alakalı olarak bayramın ilk günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir müjde vereceği açıklandı. Bu müjdenin ne olduğu henüz resmi olarak açıklanmadı. Buna rağmen yine de müjde içeriğinin ne olacağına dair bazı fikirler ortaya atılıyor. Bu şekilde bir açıklama yapan isim de Finans Analisti İslam Memiş oldu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SİSTEM DEĞİŞECEK!

Konuya dair bir değerlendirme yapan İslam Memiş, “Deprem sonrası kentsel dönüşüm programları hızlandı. Yeni şehir alanları, riskli eski binalar ve dönüşüm destekleri sıkça konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pazartesi günü konuyla alakalı yeni açıklamalar yaptı. Erdoğan, “Acilen dönüştürmemiz gereken 1,5 milyon riskli bina var. Bunun için İstanbul’un Avrupa ve Anadolu Yakası’nda 500 bin konutluk uydu kentler planlıyoruz” dedi. Erdoğan, bayramın ilk günü kentsel dönüşüme ivme katacak bir müjdeyi paylaşacağız sözüyle ilgiyi artırdı. Son iki yıldır “Yeni şehirler, yeni imarlar” açıklamalarımı anımsatmak isterim. Deprem öncesi planlanan Türkiye’nin risk haritası ve yeni kentsel dönüşüm programları, artık hızlıca gerçekleşmiş olacak. Müjdeler ne olabilir?” dedi.

TOKİ DEVREYE Mİ GİRECEK?

Kentsel dönüşüm ile alakalı olarak yapılacak yeni uygulamalara dair beklentilerini açıklayan İslam Memiş şöyle konuştu:

“Kişisel beklentimi açıklayayım. Vatandaş, kentsel dönüşüm için müteahhit aramak zorunda kalmayacak. TOKİ, direkt devreye girecek ve vatandaş ile anlaşarak dönüşümü kendi yapacak. Dönüşümü destekleyen vatandaşın bina maliyetinin yarısını devlet destekleyecek. Kentsel dönüşüm için çok ucuz ve uzun vadeli krediler açıklanacak.

Devletin arsa satışları artacak, şartlar gevşetilecek. Kentsel dönüşüm ile alakalı yoğun reklam ve kamu spotları hazırlanacak. Dönüşüm için belirlenen bölgelerdeki vatandaşlara yeni evler verilecek, o bölgelere nakil edilecek. İlk kez ev sahibi olacak ve yeni evlenecek çiftler için yeni faiz oranlı krediler açıklanacak.

İmara yeni açılacak en favori bölgem, Avrupa bölgesinde Arnavutköy ve Silivri ilçesi ile çevre köyleri. TOKİ’nin devreye girmesiyle beraber konut üretiminde ciddi bir süreç başlayacak. Depreme dayanıklı zeminde, yatay mimari ve sosyal konut projeleri artık hızlanacak ve yeni bir şehir planı oluşturulacak. Kentsel dönüşümle beraber 200’den fazla sektörde hareketlilik göreceğiz.”

TOKİ’nin kentsel dönüşümlerde sorumluluk alıp almayacağı bayramda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak açıklamayla kesinleşecek.