Kentsel dönüşümde üç yeni model geliyor! Nureddin Nebati yeni sistemleri açıkladı!

Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmalarına hız vermek için yeni bir sisteme geçiş yapılıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kiralık konut sistemini açıkladı. Kiralık konut sistemi nedir, kentsel dönüşümde ne işe yarayacak?
Kentsel dönüşümde üç yeni model geliyor! Nureddin Nebati yeni sistemleri açıkladı!

Türkiye’de yaşanan büyük deprem felaketinin ardından kentsel dönüşümün önemi yeniden anlaşıldı. Bu kapsamda hükümet yeni uygulamalara geçiş yapmaya hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yeni sistem hakkında bilgilendirme yaptı. Kiralık konut sistemi ile kentsel dönüşümün teşvik edileceği ve aynı zamanda kira enflasyonunun da kontrol altına alınacağı açıklandı.

UYGUN KOŞULLARDA KREDİ VERİLECEK

Kentsel dönüşümde üç ayrı modeli uygulamaya sokacaklarını açıklayan Bakan Nureddin Nebati, “Birinci modelimizde konut üreticisi ile anlaşarak evlerini dönüşüme sokmak isteyen vatandaşlarımıza piyasaya göre çok uygun koşullarda kredi imkanı verilecek ve böylece kentsel dönüşüm teşvik edilecek. Bu model kapsamında hak sahibi vatandaşlarımız mağdur olmayacaklar. Emsaller korunarak kentsel dönüşümü güçlü şekilde destekleyeceğiz.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPAN FİRMALARA FİNANSMAN DESTEĞİ

İkinci modelde konut üreticilerini kentsel dönüşüm için destekleyeceklerini söyleyen Bakan Nureddin Nebati, “Ada bazlı kentsel dönüşümleri destekleyeceğiz. Konut üreticileri ada ada kentsel dönüşüm yapmak istediklerinde devlet onları destekleyecek. Bu konut üreticileri düşük maliyetli finansman desteği alarak kentsel dönüşüm projelerini ilerletebilecekler. Bu şekilde depreme dayanıklı konut arzını arttıracağız.” ifadelerini kullandı.

KİRALIK KONUT ÜRETİMİ BAŞLAYACAK

Üçüncü modelin kiralık konut sistemi olduğunu söyleyen Bakan Nureddin Nebati, “Üçüncü modelde de kiralık konut sistemi uygulanacak. Konut üreticileri kiralık konut üretecekler. Üretilen bu kiralık konutlar öncelikli olarak kentsel dönüşüme girecek riskli yapılardaki ev sahiplerine ve kiracılara kiralanacak. Kiralama tutarları ve kira artışlarını kamu belirleyecek. Bu konutlarda kira tavanı uygulaması yapılacak. Aynı zamanda çok önemli bir sorun olan kira enflasyonunu da dizginleyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm ile alakalı olarak hazırlanan modellerin ayrıntılarının kamuoyu ile paylaşılacağını açıklayan Bakan Nureddin Nebati, “3 model üzerinde çalışıyoruz ve bunların ayrıntılarını ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşacağız. O zaman kentsel dönüşümün ne kadar net bir şekilde teşvik edildiği görülecektir. Bu modelleri devreye sokmamızla beraber hızlı bir şekilde kentsel dönüşüm projelerinin başlayacağını göreceğiz.” dedi.