Kira anlaşmazlıkları arabulucuda nasıl çözülecek, masrafı ne kadar olacak?

Türkiye’de kira anlaşmazlıklarında yeni bir döneme giriş yapılacak. Kiracısı ile anlaşmazlık yaşayan ev sahibi hemen dava açamayacak. Taraflar arabulucu mekanizmasını kullandıktan sonra dava açabilecekler.
Kira anlaşmazlıkları arabulucuda nasıl çözülecek, masrafı ne kadar olacak?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar hukuk sistemini adeta tıkadı. Patlayan kira ve bağlı konulardaki davalar mahkemelerin iş yükünü arttırdı. Buı konuda bir düzenleme yapılarak artık bu davalar için bir ön şart getirildi. Yeni bir sistem ile kiracı ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklara çözüm aranacak.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI SONA ERİYOR

Ev sahipleri ile kiracılar arasında en çok sorun kira zammı üzerinden yaşanıyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulaması bu sorunları biraz olsun sınırlamıştı. 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren yüzde 25 sınırlaması kalkacak ve eski sistemde olduğu gibi son 12 aylık TÜFE oranı kira zammı olacak. Nisan ayında bu uygulama kalkmış olsaydı ev sahipleri bu ay kiraya yüzde 70 zam yapabileceklerdi. İşte tüm bu sorunlar arabulucu mekanizması ile çözüme kavuşacak.

1 EYLÜL’DEN İTİBAREN SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

Kişilerin üzerinde tasarruf edebileceği herhangi bir uyuşmazlık geldiğinde arabulucu ilk önce tarafları arayarak ayrı ayrı bir ön görüşme yapar. Bu ön görüşmede öncelikle tarafları bilgilendirir. Aynı zamanda uyuşmazlıkla ilgili bilgi alır. Daha sonra taraflarla bir toplantı tarihi belirler. Bu toplantıya her iki taraf da davet edilir. Toplantılarda arabulucunun yönetiminde belli bir usul ve yöntemde uyuşmazlık konusu müzakere edilir. Yapılan müzakerelerde her iki tarafın da menfaatine ve ihtiyacına uygun bir çözüm yöntemi bulunursa uyuşmazlık anlaşma ile sonuçlanır. Arabulucu ve tarafların iştiraki ile bir anlaşma tutanağı düzenlenir ve imzalanır. Bu anlaşma tutanağı mahkeme ilamı niteliğindedir. Yani üzerinde anlaşılan konuda artık dava açılamaz.

MASRAFI NE KADAR OLACAK?

EV sahipleri ile kiracılar için şart haline getirilen arabulucu ile alakalı masraf da merak konusu oluyor. Ev sahipleri ile kiracılar anlaşmazlık yaşadıklarında arabulucuya başvuru yapacaklar. Yapılacak olan bu başvuruda taraflardan herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Arabulucunun yönlendirmesi ile taraflar arasında anlaşma sağlanırsa arabulucu ücreti Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi üzerinden taraflarca yarı yarıya ödenecek. Bu ücret Adalet Bakanlığı tarafından ayrıca belirlenecek. Şu anda tarifede herhangi bir ücret bulunmuyor.