Kira zammı fetvası! Vatandaş sordu Diyanet fetva yayınladı!

Kiralara yapılan yüksek oranlı zamlar kiracıları canından bezdiriyor. Trabzon’da bir vatandaş yüksek kira artışlarını Diyanet’e sordu. Diyanet Din İşleri Yüksek Kurulu kira zamları için fetva verdi.
Kira zammı fetvası! Vatandaş sordu Diyanet fetva yayınladı!

Türkiye’de son dönemlerde kira fiyatlarında meydana gelen artışlar özellikle kiracıları zor durumda bırakıyor. Ev sahiplerinin kiracılardan yüksek oranlı kira zammı talep etmeleri arada gerginlik çıkarıyor. Yasal olarak yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulaması bulunuyor. Ev sahipleri kanunen yüzde 25’ten fazla kira zammı talep edemezler. Ancak bu duruma pek de riayet edilmiyor ve daha fazla oranlı kira zamları isteniyor.

DİYANET’TEN FETVA İSTEDİ!

Trabzon’da kira zammı konusunda işin içinde çıkamayan bir vatandaş çareyi Diyanet’e başvurmakta buldu. Elektronik ortamda Diyanet İşleri Bakanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na başvuran vatandaş bir soru sorarak fetva istedi. Sorusunda konut kiralarında ev sahiplerinin yasal zorunluluk gereği yüzde 25 oranında kira zammı yapmak yerine bu kurala aykırı olarak daha yüksek oranlı kira zammı oranı belirlediklerine dikkat çekilerek ev sahibi açısından meydana gelen durum hakkında fetva istendi.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU’NDAN KİRA ZAMMI FETVASI!

Din İşleri Yüksek Kurulunca yapılan değerlendirme sonucunda, fakihlerin piyasada suistimaller olduğu, karaborsacıların devreye girerek halkı mağdur ettikleri, özellikle halkın zaruri ihtiyaçları sayılabilecek ticari faaliyetlerde aşırı bir şekilde suni fiyat artışları yaşandığı durumlarda, kamu otoritesinin fiyatlara müdahale (narh) yetkisini kabul ettiklerini (Merğinani, el-Hidaye, 4/378) bildirerek buna göre; kira artışı hakkında ilgili mevzuatta belirtilen üst sınıra, hem ev sahibinin hem de kiracının riayet etmesi gerektiği konusunda fetva cevabında bulundu.

KİRA ZAMMI SINIRLAMASI UYGULAMADA!

Geçtiğimiz yıl konut kiralarında fahiş zamlar uygulanmaya başlanınca yasal düzenleme yapılarak geçici olarak sadece konutlarda geçerli olacak şekilde kira zammı sınırlandırılmıştı. Buna före 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenecek olan kira sözleşmelerinde ev sahipleri en fazla yüzde 25 oranında kira zammı yapabiliyorlar. 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren ev sahipleri kira zammı konusunda eski sisteme geri dönebilecekler. Son 12 aylık TÜFE oranı kira zammının üst sınırı olarak uygulanabilecek.