Konut fiyatları düşer mi? Ünlü ekonomist açıkladı, tek tek nedenlerini sıraladı!

Ekonomist Barış Soydan konut fiyatlarındaki gelişmeleri değerlendirdi. Konut fiyatlarında düşüş olur mu sorusuna cevap veren Barış Soydan bu konuda önemli tespitler yaptı.
Konut fiyatları düşer mi? Ünlü ekonomist açıkladı, tek tek nedenlerini sıraladı!

Konut fiyatları son 2 yıl içerisinde oldukça yükseldi. Bu fiyat artışları geçtiğimiz yıl çok daha sert bir şekilde gerçekleşmişti. Şu anda ise konut fiyatları artsa da bu artış hızı neredeyse yarı yarıya azaldı. Tüm bu gelişmelerle bundan sonra konut fiyatlarının ne olabileceği merak ediliyor. Konut fiyatlarına ne olacağını ekonomist Barış Soydan değerlendirdi.

KONUT FİYATLARI NE OLUR?

Konut fiyatlarındaki artışlara dikkat çeken Barış Soydan, “Konut fiyatları geçtiğimiz yıl gibi artmıyor. Epeyce piyasa yavaşladı. Bu da konut fiyatlarına yansıdı. Konut fiyat artış oranında gerilemeler oldu. Gelecek dönemde konut fiyatlarında artış hızı daha da yavaşlayacak gibi görünüyor. Hatta konut fiyatlarında gerilemeler olur mu buna cevap bulmak gerekir.

Konut fiyatlarının artışlarına dair ekonomi üstadımız Mahfi Eğilmez bir açıklama yaptı ve bankaların mevduat faizleri yükseldiği için konut fiyatlarının artmadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl bankaların mevduat faizleri yüzde 20’nin altındaydı. Parasını bankaya koyanın parası enflasyon karşısında eriyordu. Parası olan konut almaya koştu ve fiyatlar yükseldi. Şimdi ise bankaların mevduat faizleri tekrar yükselmeye başladı. Şu anda bankalardaki mevduat faizi borsaya bile rakip olmaya başladı. Bu konut talebinin azalması anlamına geliyor.” dedi.

Seçim sonrasına dikkat çeken Barış Soydan, “Faizler yükseldi ve konut talebi azaldı. Bir malın talebi azalınca fiyat düşer. Önümüzdeki dönemde faizler artmaya devam ederse konut fiyatları gerileyecek. Önümüzdeki bir seçim var ve ekonomi yönetimi değişirse faiz artırımları yapılmaya başlanacak. Faiz artırımları oldukça konut cazibesini kaybedecek. Konuta olan talep azalacak. Azalan talep ile fiyat artışları hız kesecek. Bu tüm dünyada böyle olur ve olmaya da devam ediyor.

İSVEÇ'TE KONUT FİYATLARI YÜZDE 15 DÜŞTÜ

ABD’de bizdekine benzer bir konut fiyat artışı görülmüştü. Pandemi döneminde konut fiyatları arttı. Ancak FED faiz artırımlarına başladığında işler değişti. Son 7 aydır ABD’de konut fiyatları düşüyor. Benzer bir durumu İsveç’te de görebiliyoruz. Hatta İsveç’te konut fiyatlarındaki düşüş yüzde 15’i buldu.” ifadelerini kullandı.

KONUT FİYATLARI DÜŞECEK Mİ?

Konut fiyatları düşer mi sorusuna yanıt veren Barış Soydan, “Konut fiyatlarının artışında bir de inşaat maliyetlerindeki artışlar da etkili oluyor. Hatırlayın geçen yılı, yüksek enflasyon yaşanıyordu. İnşaat malzemelerinin fiyatları hızlı bir şekilde artıyordu. Bu maliyetler yükseldikçe yeni yapılan konutların maliyeti de yükseliyordu. Bunun neticesinde konut fiyatlarında bir artış meydana geliyordu. Şu anda inşaat maliyetlerindeki artış devam ediyor ama hız yarı yarıya yavaşladı. Ayrıca konut arzında da sıkıntı yaşanıyor. Yeni yapı ruhsatları azalıyor. Bu gerekçelerle konut fiyatlarında bir artış hızı yavaşlaması olabilir ama konut fiyatlarında düşüşün olması mümkün değil.” şeklinde konuştu.